Madárvédelem a fókuszban

Százesztendős a gyakorlati természetvédelem Magyarországon. Hazánkban ez a dátum összefonódik a hazai madárállomány féltő óvásával. Gulyás József (1872–1954) kócsagőr kis-balatoni ladikba szállásával. Jubileumi esztendőt ünnepel tehát a hivatásos zöld szakma. Mártsuk is tintába a lúdtollat, hadd kapjon szárnyra idei első témánk!

Zöld FöldVass Krisztián2022. 01. 14. péntek2022. 01. 14.
Madárvédelem a fókuszban

Újabb és újabb tudományos cikkek jelennek meg ugyanis aggasztó világméretű természetvédelmi folyamatokról. Talán a legutóbbi ilyen hír a brit Királyi Madárvédelmi Egyesület, a BirdLife International és a Cseh Madártani Egyesület közös kutatásának eredményeit bemutató cikk volt, amely beszámolt arról, hogy 1980 és 2017 között mintegy 600 millió fészkelő madárral lett kevesebb az Európai Unióban. Ennek kapcsán a BirdLife Europe természetvédelmi vezetője azt mondta: „Ez a jelentés egyértelműen mutatja, hogy a természet vészharangot kongat.”

Mind fontosabbá válik, hogy le tudjuk-e lassítani ezeket a kedvezőtlen tendenciákat. Egy ilyen feladat és kihívás csakis széles körű összefogással és ágazatokon átívelő közös munkával teljesíthető. Így van ez az áramszolgáltatókkal közös madárvédelmi együttműködés terén is.

Az előzetes vizsgálatok és felmérések is ezt a gyümölcsöző kooperációt erősítik. Azért, hogy madárvédelmi szempontból megalapozott döntések születhessenek. Ilyen lépés volt, mikor több mint félezer műfészket helyezett ki nagyfeszültségű távvezeték-oszlopaira a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR). Ezzel ugyanis nagyban hozzájárult a kerecsensólyom megőrzéséhez. Hiszen e fokozottan védett faj Magyarországon fészkelő állományának mintegy 60 százaléka ezeken az oszlopokon költ.

Ez az arányszám is jól érzékeltet valamit. Méghozzá azt, milyen nagy jelentőségű munka zárult le, amikor a helyi áramszolgáltatók térinformatikai adatbázisát sikerült országosan egységes, madárvédelmi szempontú adatbázisba rendezni. S en­nek köszönhetően látható immár, hány kilométer veszélyes, illetve már kezelt vezetékszakasszal bírunk. Ebből kiderül: az országban összesen csaknem 10 ezer kilométernyi földkábelt tartanak számon az áramszolgáltatók, amelynek csak kisebb része, majdnem 4 ezer kilométer van a madárvilág szempontjából fontosabb külterületen.

De e vezetékek biztosan nem jelentenek veszélyt a madarakra. További, több mint 4 ezer kilométernyi szabadvezetéket láttak már el valamilyen madárbarát kezeléssel, ami változó hatékonysággal ugyan, de csökkenti a madárpusztulást. Ebből 1600 kilométernyi szakasz kapta meg a legjobb minőségű madárbiztonsági besorolást. Itt tartunk most.

De ne feledjük, még mintegy 50 ezer kilométernyi, madárvédelmi szempontból kezeletlen szabadvezeték van az országban. Bőven van még tennivaló. Az ál­lami természetvédelem nyitott a további közös munkára. Ebben az ügyben is az elődök nyomdokain halad tovább.

Ezek is érdekelhetnek