Zöld hangyavadász

Csekély számú ennyire egyértelműen zöld, nálunk is fészkelő madár él körülöttünk, mint a 2022-es esztendőre az Év Madarának választott zöld küllő.

Zöld FöldO. Horváth György2022. 01. 21. péntek2022. 01. 21.

Fotó: Pawel Wiecek

Zöld hangyavadász Fotó: Pawel Wiecek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület már bő negyven éve szervezi a madarak közti versenyt, amikor is három jelöltre lehet szavazni. Az idén a zöld küllő nyert a kékbegy és a vörös gém előtt.

A győztes elő-előforduló madarunk, aki egyszer látta, nem felejti. Már a mérete miatt sem, mert 30–36 centiméterre is megnő, de mérete igazán röptében mutatkozik meg: szárnyait akár félméteresre is kiterjeszti. Röpte jellegzetes, a harkályfélékre jellemző hullámvonalban szárnyal.

Nálunk leginkább ott találkozni vele, ahol nagyobb és idősebb facsoportok állnak, ugyanis odúban él, amit maga készít, mérete miatt csak vastagabb ágú-törzsű fák jöhetnek szóba. Ha ilyen helyet talál, akkor a nagyvárosok öreg parkjait is szívesen választja lakóhelyéül.

Legtöbbször akkor vesszük észre, amikor megzavarjuk, s a talajról felröppen. A zöld küllő ugyanis sokszor a földön keresi az élelmét: nagyon sok hangyát eszik, de a felszínhez közeli bábokat, lárvákat, pajorokat is érzékeli és kicsipegeti, illetve felnyalogatja hosszú, ragadós nyelvével.

Évente egyszer költ, az odújában akár 5-7 fiókát is nevelhet, a párok általában együtt maradnak. Adott költő- és táplálkozóhelyéhez ragaszkodik. Védett madár, eszmei értéke 50 ezer forint. Hazai állománya 8–12 ezer párra tehető.

Ezek is érdekelhetnek