A természet kis tisztelői

„Nevelésünket, a szerint, amint bajaink diagnózisa diktálja, egyszerre kell modernné, magyarrá és hatékonnyá tennünk.” Karácsony Sándor (1891–1952), a neves pedagógiai író mondta ezt 1943-ban. A népi írók legendás szárszói konferenciáján elhangzottak manapság is időszerűek.

Zöld FöldVass Krisztián2022. 03. 07. hétfő2022. 03. 07.

Kép: happy children in a clearing with nets, Fotó: Shutterstock

Happy,Children,In,A,Clearing,With,Nets
happy children in a clearing with nets
Fotó: Shutterstock

A zöld óvodák másfél évtizedes múltja e szellemi hármasságra épül. Először is: a zöld óvoda koncepció hiánypótló magyar sajátosságként indult. Másodszor: mi lenne modernebb a környezeti nevelésnél?

Márpedig ez az Agrárminisztérium kiemelt feladata. A tárca több programja formálja a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását, a szemléletformálást és a fenntartható életmód alapelveinek megtanulását – tudatta a minap Rácz András. A környezetügyért felelős államtitkár a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának is otthont adó Magyar Mezőgazdasági Múzeum rendezvényén beszélt erről.

Arról is, hogy a 109 intézménnyel induló program mára a tízszeresére nőtt, így összesen 1075 óvoda tartozik a láncolatba. A 2021-es pályázaton pedig ismét döntés született a Zöld Óvoda, a Címmegtartó Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címekről. E program sikerét jól érzékelteti, hogy a minősítést ez alkalommal összesen 190 óvoda nyerte el, ebből 42 óvoda először, 43 másodszor, 69 harmadszor, míg 5 intézmény Címmegtartó és 31 az Örökös Zöld Óvoda címre érdemesült.

S tény, hogy 2016-tól gyarapodik az Örökös Zöld Óvodáink száma: mára összesen 240 intézmény e cím birtokosa. A 20 pontos kritériumrendszerre épülő minősítő címpályázatot minden esztendőben meghirdetik, folyamatosan lehet pályázatot benyújtani. A http://www.zoldovoda.hu honlapon megtalálhatók az ezzel kapcsolatos információk, aktualitások és a pályázati tudnivalók.

Lükőné Örsi Gabriella, a múzeum főigazgató-helyettes asszonya szerint a programban a helyi kulturális és természeti értékek védelmével kiemelten foglalkoznak. A gyermekeket már kicsi korban az egészséges életmód irányába terelik. A „Zöld óvodás vagyok” rajzpályázaton készült alkotásokból egy kiállítás is megtekinthető az intézményben.

Az Agrárminisztériumnak e „szellemi zöldítéshez” remek háttérbázisa van. A tárca fenntartásában működik a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság. Országosan. Mindegyik kiváló lehetőségeket biztosít e téren. Beszédes adat: éves szinten 1,6 millió látogatót fogadnak. S a lényeg, hogy környezeti nevelési programjaikon mintegy 200 ezer gyermek vesz részt.

Herman Ottóra (1835–1914) mint a magyar természetvédelem úttörőjére tekint az utókor. Őt idézte Rácz András: „értelemből fakadó szeretettel kell közeledned mindnyájunk szülőanyjához, a természethez”, hiszen a szemléletformálásnak komoly pedagógiai munkával már az óvodában el kell kezdődnie. Zárásképpen hozzátehetjük, hogy Kárpát-medencei nemzeti megmaradásunk korparancsa a természet törvényeinek tisztelete. Azt pedig nem lehet elég korán kezdeni.

Ezek is érdekelhetnek