Egy a természettel

Dosztojevszkij szerint az ember csak nyűgeit szereti számon tartani, az örömeit nem. Meglehet. Ha így is van, e szabályt kivételként erősíti a Nemzeti parkok nagykönyve 10. Pazar külcsínre, gazdag belbecsre lel benne az olvasó.

Zöld FöldVass Krisztián2022. 03. 25. péntek2022. 03. 25.

Kép: Budapest, 2022. március 8. Az Egy a Természettel - Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében készült, a nemzeti parkokról szóló album példányai a Duna-Ipoly Nemzeti Park Sas-hegyi látogatóközpontjában, amelyeket a parkokról készült dokumentumfilmekkel együtt átadtak a parkok vezetőinek 2022. március 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt, Fotó: Szigetváry Zsolt

Egy a természettel
Budapest, 2022. március 8. Az Egy a Természettel - Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében készült, a nemzeti parkokról szóló album példányai a Duna-Ipoly Nemzeti Park Sas-hegyi látogatóközpontjában, amelyeket a parkokról készült dokumentumfilmekkel együtt átadtak a parkok vezetőinek 2022. március 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

A nagy orosz íróklasszikus hitte: a szépséggel fel lehet fordítani a világot. Márpedig a tíz hazai igazgatóság értékei ilyenek. Szeretetük pedig az evolúció során vésődött belénk. Ezért e kellem arra int, hogy egyek vagyunk a természettel. Akkor is, ha a nyugati féltekén már kétségbe vonják azt.

Osváth Sarolta és Darabos György műve a négyszáz oldalas album, amelyet 2022 márciusában juttattak el nemzeti parkjainkhoz a vadászati és természeti világkiállítás szervezői. „Egy a természettel” – hirdette az immár lezárult nagyszabású rendezvénysorozat. Ám az általa közvetített szellemiség továbbadása ily módon folytatódott. Az eseményért felelős kormánybiztos, Kovács Zoltán tarsolyában nemzeti parkjainkról szóló dokumentumfilmek és egy imázsmozgókép is lapult. Tavasztól az állami természetvédelem intézményei is népszerűsíthetik vele a zöld Magyarország gondolatát.

A nemzetipark-igazgatóságok ugyanis a központi kiállítás húsz napján kiemelt módon mutatkozhattak be a nagyközönségnek. E közös társadalmasító munka folytatásául Kovács Zoltán kormánybiztos és Rácz András nyújtották át a nemzeti parkokról készült filmeket és albumot. A környezetügyért felelős államtitkár az átadás alkalmával hangsúlyozta, hogy a természetvédelmi területek megőrzése, védelme, fennmaradása állandó beavatkozást igényel, amelyet a nemzetipark-igazgatóság hálózata végez el. Tíz parkban országszerte 1400 munkatárs dolgozik azon, hogy a mozaikos élőhelyek jó állapotban maradjanak fenn.

Ehhez jó hátteret biztosít a nemzeti kormány. A hazai hálózat az egyik legerősebb állami természetvédelmi rendszer, amely az ország teljes területét lefedi. S nem mellékes körülmény, hogy az elmúlt évtizedben költségvetésük több mint négyszeresére emelkedett. Míg 2010-ben 4,5 milliárd forintból, addig idén már 20 milliárd forintból gazdálkodnak. Sőt, a munkatársak létszáma is megduplázódott: 2010-ben mintegy 700, ma már csaknem 1400 munkatárs óvja természeti kincseinket.

Ennek is köszönhetően az őshonos állatállomány is 45 százalékkal nőtt, egyedszámuk mára eléri a 14 ezret, az elmúlt években pedig 82 új területet nyilvánítottak védetté. A 700 magyarországi ökoturisztikai létesítmény felét valamelyik nemzetipark-igazgatóság üzemelteti: bemutatóhelyeiken évente 1,6 millió látogatót regisztrálnak.

Hiszen változnak az emberek pihenési szokásai. Mind többen húznak bakancsot, egyre gyakrabban keresnek zöld programot a kikapcsolódásra vágyók. Gyarapodik az erdőn-mezőn járók, barlangba ereszkedők és vízre szállók száma. Ezt a szemléletváltást erősíti majd az a kulturális forrás, mely a világkiállítás standjaitól medret vájt nemzeti parkjaink felé.

Ezek is érdekelhetnek