Egymásra utalva

Naturam expellas furca, tamen usque recurret – írta Horatius (i. e. 65–8). római költő. Magyarán: a természet visszatér, ha vasvillával űzöd is el. Meglehet. Mindenesetre az sem árt, ha műanyag világunkban teszünk is érte valamit.

Zöld FöldVass Krisztián2022. 06. 13. hétfő2022. 06. 13.

Kép: Szabad Föld kert O Horváth György konyhakert fölművelés háztáji mezőgazdaságméh virág virágpor nektár 2016 06 02 Fotó: Kállai Márton

Egymásra utalva
Szabad Föld kert O Horváth György konyhakert fölművelés háztáji mezőgazdaságméh virág virágpor nektár 2016 06 02 Fotó: Kállai Márton

Így volt ez harminc esztendeje, a Biológiai sokféleség egyezmény elfogadásakor. A megállapodás rendhagyó, ugyanis az egész élővilágra vonatkozik. Célja minden élőlény és élő rendszer fennmaradása, a földi élet formáinak egyetemes védelme. E megállapodás kerek évfordulója és a Biológiai sokféleség világnapja alkalmából az agrártárca a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtal (NBGK) közösen elindította az Év tájfajtája és haszonállata szemléletformáló kezdeményezést. Ezzel tudatosítani kívánják az agro-biodiverzitás jelentőségét: egyedi és változatos genetikai értékeink megőrzésének fontos­ságát.

A 2022-es esztendő kiválasztottjai egy hazai gyümölcstájfajta, a kétszertermő körte, valamint a pannon méh. Olyan védendő értékeink, melyek a beporzáson keresztül is szoros kapcsolatban vannak egymással. A kezdeményezés bemutatja, hogy az áruházak pol­cain árult gyümölcs- és zöldségfajtákon túl számos, helyi viszonyokhoz alkalmazkodó fajta található meg még mindig Magyarországon. Ezek talán feledésbe merültek az utóbbi időben, de olyan értéket képviselnek, amelyet szeretnénk újra megismertetni az emberekkel. A kétszertermő körtéről és a pannon méhről tájékoztatási célt szolgáló plakát, óvodásoknak és általános iskolásoknak többféle kiadvány is készül.

Élelmezésünk alapjait szolgáló genetikai értékeink megőrzéséért a minisztérium génmegőrzési stratégiát dolgozott ki. Ennek alapján 2019-ben az állami génbanki hálózat megerősítésére, konkrét mintaprogramok megvalósítására és a Kárpát-medencében még fellelhető fajták megmentésére jelentős összegeket szánt a kormány. Hagyományos növény- és állatfajtáink jövője érdekében. Az élővilág sokfélesége, azaz a biodiverzitás önmagában is érték. Környezetünk stabilitásának és alkalmazkodóképességének is a feltétele, vagyis ettől válik élhetővé számunkra a Föld. A bolygó, földrészünk és hazánk.

A megoldás részei vagyunk – így hangzik a nemzetközi nap idei jelmondata. A biológiai sokféleség az emberi élethez elengedhetetlen „ökoszisztéma-szolgáltatásokat” nyújt. A jól működő biológiai rendszerek egészséges élelmiszert, természetes gyógyszeralapanyagot, iható vizet, tiszta levegőt, nyugodt és rekreá­cióra alkalmas élőhelyet nyújtanak nekünk és más élő szervezetek számára is.

A zavartalan ökoszisztémák szerepet játszanak a természeti katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, ezek káros hatásainak enyhítésében, valamint az éghajlat szabályozásában is. Ebből is kitűnik: időszerű témára irányítja a figyelmet ez a nemzeti értékképző akció. Hiszen e térben honos nép feladata óvni az őt körülölelő zöld világ lakóit. Egymásra vagyunk utalva.

Ezek is érdekelhetnek