Lélekben igazi zenész vagyok

Pápay Eszter író-költő, művészetterapeuta. Pályafutását tanárként kezdte, majd újságíróként, szerkesztő-riporterként folytatta. A Károli Gáspár Református Egyetemen pszichológiai tanácsadóként szerzett diplomát. Az írás mellett művészetterápiával foglalkozik, és szívesen fest is. Megjelent kötetei: A gyógyszer neve: megbocsátás (lélekpatika), 2010; A magányos dervis tánca (egyperces lélekmesék, novelláskötet), 2014; Ahogy tőlünk telt (interjúkötet, társszerzőként), 2015; A tükör ott benned (verseskötet), 2016; Legendák a mostról (verseskötet), 2022 Előkészületben: Változó kor (verseskötet), Fészekhagyók (regény).

13+1Puskás Kati2023. 09. 27. szerda2023. 09. 27.
Papay-Eszter

 

1. Hogyan érez a születési helyével kapcsolatosan?
– Nincs bennem semmiféle eltúlzott, romantikus rajongás, de hiszem, hogy nem véletlen, hová születünk. Vác és maga a Dunakanyar nem csak gyönyörű természeti környezettel bír, de tele van kulturális emlékekkel és szakralitással is. A város névadójának, Vácz remetének az alakja is közel áll hozzám, elvégre nekem is van egyfajta remeteénem, és különös álmaim is. 


 2. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?
– Arra könnyebben tudnék választ adni, hogy kivel nem…


 3. Mit szeret önmagában?
– Például a kreativitásomat, és a részben abból is fakadó, mindig  visszatérő optimizmusomat. Hiszek abban, hogy valamilyen módon mindig minden újrateremthető.


 4. Mivel lehet kikergetni a világból?
– Talán a kicsinyes szőrszálhasogatással. De lehet, hogy még azzal sem, hiszen még mindig itt vagyok.


 5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?
– Vannak olyan dolgok, amiket én szalasztottam el, de még több olyan, amiket az élet szalasztott el előlem. Annyira nem bántó, mint amennyire inspiratív, ez tény, mert arra ösztönöz, hogy az utolsó lélegzetvételig tegyek azért, ami számomra fontos.  


 6. Mit szeret/nem szeret az ellenkező nemben?
– Leginkább azt szeretem a férfiakban, amit a népmesék és a kalandregények hőseiben is. Amit nem szeretek: ha valaki – és ez nemtől független – visszaél az erejével és hatalmával.


 7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen?
– Nem mondanék konkrét korszakot. Egy olyan korban élnék szívesen, amelyben harmónia van, virágzik a kultúra és a művészet, és magától értetődő a remény, hogy az emberiség fejlődése jó irányba halad.


 8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?
– „Most élsz”… Néha nem árt emlékeztetni erre önmagunkat. Fontos, bátran éljünk, hogy merjünk a természetünknek megfelelően cselekedni, önmagunk lenni. Minden napban meg lehet találni a lehetőségeket és az örömet. 


 9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, ami különösen fontos az ön számára?
– Több szívemnek kedves tárgyat őrizgetek. Csupa olyan dolgot, amely anyagi értelemben nem igazán értékes, de számomra értéket hordoz. Ilyen például a „varázsgyűrűm”, ami fontos dolgokra emlékeztet. Afféle talizmán.


10. Van-e kedvenc könyve?
– Mindig más. De időről időre előveszem a régi kedvenceket is; most éppen Márai Sándor könyveit forgatom újra. És persze az éppen aktuális saját kötet is „kedvenc”: nemrégiben tettem ki a pontot a regényem végére. 


11. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg?
– Egyrészt, hogy olykor vállalni kell az összeütközést, még akkor is, ha ezzel átmenetileg száműzzük a harmóniát. Másrészt, egy verssoromat idézve: „Magadért felelsz csak, minden más hiába / Magadnak lehetsz csak kinyíló virága.”


12. Van-e kedvenc érdeklődési területe?
– A lélektan mellett a botanika. Szeretettel ápolom a növényeket, illetve meg is örökítem őket, hiszen az írás mellett lelkesen rajzolok és festek is. Gyakorlatilag minden alkotóművészet érdekel.


13. Milyen zenét szeret?
– Sokfélét; de elsősorban, ami megmozgat kívül vagy belül. Lélekben igazi zenész vagyok. Minél inkább „kihallható” belőle a lélek, annál szimpatikusabb az adott műfaj, ezért szeretem például a bluest. Szívesen megtanulnék blues-szájharmonikázni.


+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna?
– Olykor a tökéletes, csíkok és foltok nélküli ablakpucolás képességét… De beérem azzal is, ha a kiteljesedett élet megélésének képességét birtokolhatom, különösebb hősiesség és szupererő ­nélkül. 

 

 

Ezek is érdekelhetnek