Harmóniára vágyom

Pap Rita énekes válaszolt kérdéseinkre.

13+1Puskás Kati2024. 03. 18. hétfő2024. 03. 18.
Harmóniára vágyom

Pap Rita többszörös arany- és platinalemezes magyar popénekesnő, szövegíró, hivatásos táncos és koreográfus. Kezdetben színházban, varietékben szerepelt mint énekes-táncos-koreográfus-rendező-művészeti vezető. A Hét forró éjszakán című dalával előadói díjat nyert az 1988-as Interpop Fesztiválon. Férjével, Bodnár Attilával együtt készítik felvételeiket, melyek zenéjét és szövegét is együtt írják. 1992-től gyermekalbumokat is készítenek. Saját hanglemezkiadót és produceri irodát működtetnek. 


1. Hogyan érez szülőhelyével/lakhelyével kapcsolatban? 
– Kispesten éltem gyerekkoromban, majd közel a Városligethez. 1992-ben végre saját házba költöztünk a férjemmel. Ma már vidéken, nyugalomban szeretek élni – így következett Bükfürdő és Alsóőr Burgenlandban. Mindegyik helyhez kötnek emlékek, amelyek nosztalgiával töltenek el. 
2. Mit szeret önmagában? 
– Pozitívan fordulok az emberek felé, azt szokták mondani, hogy „napsugaras" kisugárzásom van. Szeretek örömöt szerezni, és segíteni az embereknek és az állatoknak. Nagyon hálás tudok lenni, ha valaki őszinte szeretettel fordul felém. Maximalista is vagyok, ám nem biztos, hogy az mindig a legjobb hozzáállás. 
3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra? 
– Ezen még sosem gondolkodtam. Talán egy igazán bölcs emberrel, hogy átvéve a gondolkodásmódját, a magam hátralévő életét is bölcsebbé tegyem. 
4. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– Ha buta és emellett rosszindulatú emberekkel hoz össze az élet. A gonoszság szabályosan fizikai fájdalmat tud okozni. 
5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében? 
– Úgy gondolom, minden történésnek megvan a helye és a miértje az életünkben. Nem szoktam utólag azon keseregni, hogy valami esetleg másképp lehetett volna. Inkább megyek tovább az utamon, és megpróbálok úgy élni , hogy ne kelljen hiányérzettel visszanéznem a múltamba. 
6. Mit szeret az ellenkező nemben? 
– Szeretem, ha a férfi határozott, és fel tudok rá nézni. Legyen következetes és megbízható az élet minden területén. Fontos, hogy legyen humora. Nekem az a jó, ha érzelmileg és értelmileg is hasonló, mint én. Szeretem, ha akar és tud is örömöt szerezni. 
7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen? 
– Nem szeretnék máskor, más világban élni. Elég reálisan gondolkodom, és nem hiszem, hogy a régi idők jobbak lettek volna a mainál. 
8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon? 
– Nem szoktam magam idézetekkel befolyásolni, de időnként fellapozom a Bölcsességek könyvét, és megállapítom, jó, hogy vannak fantasztikus emberek, akik csodálatos módon tudják megfogalmazni a lényeget. 
9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, ami különösen fontos az ön számára? 
– Az utazásainkról mindig hozok valami apróságot, hogy visszavezessenek az ottani szép élményekhez. Nem tudok egyet választani, mert mindegyikhez más emlék kötődik. 
10. Van-e kedvenc könyve? 
– Eléggé mindenevő vagyok. Szeretem a szórakoztató, fordulatos regényeket, életrajzi könyveket, de a lélek problémáit megvitató vagy az érzelmi élet nehézségei­vel, mélységeivel foglalkozó írásokat is. 


11. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg? 
– Fiatalabb éveimben hirtelenebb voltam, és ez többször is rossz dolgokat szült számomra. Ezért ma már megfontoltabb és türelmesebb vagyok, és azt hiszem, megértőbb is. Továbbra az igazságérzetem vezet, de már diplomatikusabb vagyok a céljaim elérésében. 
12. Van-e kedvenc érdeklődési területe? 
– Az egészséges életmód, a test és a lélek egysége, és a pszihológia is érdekel. Emellett a festészet, amit hobbiszinten művelek. Csodálattal adózom egy-egy építészeti műalkotásnak és az emberi teljesítőképességnek, amikor egy-egy csodálatos műemléket látok. 
13. Milyen zenét szeret? 
– Azokat a zenéket, amik érzéseket váltanak ki bennem. A klasszikus zenében mindig lenyűgöz a hangszerelés, a hangszerek harmóniája. De szeretem a jó ritmusú zenéket is, amire táncolni lehet. Fontos, hogy ha szöveg is van a zenében, az érthető és mély mondanivalójú legyen. 
+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna? 
– Nem szeretnék szuperhős lenni, mert nem vagyok rá alkalmas. Megpróbálok úgy élni, hogy olyan ember legyek, akire, ha nem is hősként, de példaképként tekinthetnek. 
 

 

Ezek is érdekelhetnek