Jó lenne egy varázsceruza

Oszter Alexandra válaszolt kérdéseinkre.

13+1Puskás Kati2024. 06. 15. szombat2024. 06. 15.

Kép: 20230321 Budapest Oszter Alexandra színésznő fotó: Szabolcs László (SZL) MW Bulvár, Fotó: Szabolcs László

SZL_4203
20230321 Oszter Alexandra fotó: Szabolcs László
Fotó: Szabolcs László

Oszter Alexandra művészcsaládba érkezett: édesanyja Failoni Donatella zongoraművész, édesapja Oszter Sándor színművész. Alexandra színi tanulmányait Gór Nagy Mária Színitanodájában végezte. Pályáját a Vidám Színpadon kezdte 2000-ben, szabadúszóként pedig sok színpadon, sok szerepben láthattuk. Képzőművészettel is foglalkozik, grafikákat, festményeket és könyvillusztrációkat is készít. 2021-től pedig rajzoktatóként is dolgozik. Diósjenői birtokán alkotótáborokat tart gyerekeknek és felnőtteknek. 


1. Hogyan érez szülőhelyével/lakhelyével kapcsolatban? – Nem a hely a lényeges, hanem az, hogy az embernek legyen egy otthona, ahol jól érzi magát. Érdemes a helyet rugalmasan kezelni, hiszen az otthon belül van. Most az édesapámtól örökölt diósjenői birtokon élek a családommal. Ez igazán otthonos érzés számomra, mert imádom a természetet, szívesen gondozom a hatalmas kertet, és intézem a gazdaság ügyeit is. 


2. Mit szeret önmagában? 
– A kreativitásomat, az alkotóképességemet. Ennek egy része adottság, másik része tanult, szorgalmas munkával megszerezhető. Úgy kell ezt elképzelni, hogy hiába van rizsem és hagymám, abból nem tudok túrós csuszát készíteni, bárhogy is erőlködöm. Viszont a helyzetet átlátva kiváló rizottót tudok belőle főzni. Hálás vagyok a szüleimnek, hogy munkára neveltek.

 
3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra? 
– Egy hajléktalan emberrel, hogy még inkább értékelni tudjam mindazt, amim van. Igaz, én tényleg minden apró­ságnak tudok örülni. Az agyhártya­gyulladásom óta pedig még inkább ­hálás vagyok a legegyszerűbb dolgokért is. 


4. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– A lassúsággal. Én pörgős vagyok, kvantumugrásokkal haladok a fejemben, ha van egy célom, megállíthatatlan vagyok. A párom tanít arra, hogy értékeljem az apró lépéseket, a lassúbb haladást is. 


5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében? 
– Talán azt, hogy nem voltam elég erőszakos, amikor felmerült a lehetőség, hogy járhattam volna a római Képzőművészeti Akadémiára. Beletörődtem, hogy a szüleim nem tudták támogatni ezt. Talán harcosabbnak kellett volna lennem, vagy akár munkát kellett volna vállalnom, hogy ott tanulhassak. 


6. Mit szeret az ellenkező nemben? 
– A stratégiai képességüket, azt, hogy mindent átlátnak. Nem véletlen, hogy a hadvezérek férfiak voltak. Mi, nők könnyebben elveszünk a részletekben. 


7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen? 
– A reneszánsz időszaka nagyon izgalmas számomra, hiszen elképesztő gazdagság és valóságos kulturális robbanás jellemezte. Fantasztikus mesterek hoztak létre csodálatos műalkotásokat. 


8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon? 
– A siker azon múlik, hogy soha ne adjuk fel. 


9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, ami különösen fontos az ön számára? 
– Nagyon kedves a szívemnek az a bronz Síva-szobor, amelyet az édesapám nekem szánt. Nagy becsben tartom a párom ajándékát, a Henri de Touluse-Lautrec életét feldolgozó regény, a Moulin Rouge egy szép kötetét is. És imádom a kis tulipánokat, amelyet a fiam, Axelo Hunor faragott. 


10. Van-e a kedvenc írója? 
– Sokat olvasok, nagyon nehéz a választás… Somerset Maugham műveit mindig szívesen forgatom. Intelligens, okos, kifinomult írások. Nagyon szeretem a stílusát.

 
11. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg? 
– Lassan járj, tovább érsz! Nem lehet folyamatosan pörögni, néha tudni kell elcsendesedni, időt adni arra, hogy a – fejünkben is – helyükre kerüljenek a dol­­gok. 


12. Mi a kedvenc érdeklődési területe? 
– A művészet és a természet. Szeretem az alkotás folyamatát – legyen szó akár színházról, akár rajzolásról, festésről –, és jól érzem magam a kertben is, szívesen kertészkedem. 


13. Milyen zenét szeret? 
– Komolyzenén nőttem fel. Mozarttól megnyugszom, és derűs leszek, de közel állnak a szívemhez a nagy romantikusok, Sztravinszkij, Csajkovszkij, Debussy, és rajongok Beethovenért. Szeretem a jófajta jazzt és bluest is. Amit sosem hallgatnék, az a techno és a mulatós ze­­ne, azzal ki lehet kergetni a világból. 


+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna? 
– A szupergyorsaságot választanám, hogy végre olyan tempóban tehessem a dolgom, ahogy szeretném. De azt sem bánnám, ha olyan ceruzám lenne, mint amilyen a Varázsceruza című rajzfilm főhősének volt, hogy minden megelevenedne, amit lerajzolok. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek