Többre vagyunk képesek

Kiss Gergely válaszolt kérdéseinkre.

13+1Habik Erzsébet2024. 06. 17. hétfő2024. 06. 17.
Többre vagyunk képesek

Kiss Gergely, a Sydneyben, Athénban és Pekingben aranyérmes férfi vízilabda-válogatott játékosa 1986-ban kezdett vízilabdázni a BVSC-ben, 1990-től a Tungsram játékosa volt, 1995-ben a Kordax, majd a Ferencváros játékosa lett. 1993-ban ifjúsági ­Európa-bajnokságot nyert, és tagja lett a felnőttválogatottnak. A nemzeti csapatban 1994 márciusában Görögország ellen mutatkozhatott be. 1999-ben a világ legjobb játékosának választották. 2005-ben jogi diplomát szerzett. 2013-ban megalakította a Modern Sport Akadémiát. 2022-ben a MATE-Gödöllői EAC-MSA férfivízilabda-szakosztályának vezetője lett. 2016-ban kérték fel a Nagy Sportágválasztó kommunikációs vezetői pozíciójára, amely hamar kiegészült az Ötpróba rendezvénysorozattal is, melynek nagyköveteként tevékenykedik. Nős, három szép lány, Olívia (2016), Viktória (2003) és Patrícia (2006) édesapja. Életem a játék című önéletrajzi kötetéből nemcsak őt, hanem a magyar vízilabdasport egyik legmeghatározóbb korszakát is megismerhetjük. 


1. Milyen a viszonya a születési helyével? 
– Szeretem Budapestet. Nyilván vannak hibái, mint minden városnak, de sokkal több az előnye, a szépsége. Erős a sportélete, a kultúrája, csodálatos épületek között járunk iskolába, munkába, sportolni. A turisták is imádják, csak én magam százas nagyságrendben kaptam pozitív visszajelzéseket. 

2. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra? 
– Talán egy űrhajóssal, konkrét nevet nehezen tudnék mondani. Előfordult már, hogy elképzeltem egy időutazást a múltba, ezért valamelyik nagy történelmi személyiség bőrébe is szívesen bújnék egy napra, vagy annak egy közeli barátja helyébe lépnék. 

3. Mit szeret önmagában? 
– Elég biztos vagyok magamban: azokban a dolgokban, amelyek az erényeim, és azokban is, melyeket a gyengesé­geimnek tartok. Az emberi partnerséghez – barátság, munka stb. – jó tulajdonságaim vannak. 

4. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– A butasággal, a szűklátókörűséggel. A logikátlan cselekedetek és a rosszindulatúság is fel tudnak bosszantani. 

5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében? 
– A nagy céljaimat elértem, nagy mértékben nem bánt semmi. Pár döntésem biztosan lehetett volna jobb, de hát ilyen az élet. 

6. Mit szeret az ellenkező nemben? 
– Nagyon tisztelem a nőket. Szeretem az elképesztő energiáikat, az önzetlen áldozatvállalásukat, sok férfi csak álmodik ezekről a nők számára gyakran alaptulajdonságokról. 

7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen? 
– Mátyás király udvara, vagy – eredetünk miatt – a honfoglaló magyarok kora biztosan az élen van. Ha távolabbra tekintünk, az indián kultúra, Kína, Japán, a sumérok mind érdekelnek. A középkor legszebb városait, várait, kastélyait is szívesen bejártam volna. 

8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon? 
– Csak nyugodtan! 

9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, amihez különösen ragaszkodik? 
– Hétköznapi tárgyhoz nem ragaszkodom különösebben, az olimpiai aranyérmeket viszont nem cserélném el semmi földi jóért. 

10. Melyik írótól olvasta a legtöbbet, van-e kedvenc könyve?
– Márai, Ken Follett, Robert Merle műveit mindig szívesen forgatom.

11. Milyen jó tanácsot osztana meg velünk, amit a saját tapasztalatai alapján tanult meg? 
– Többre vagyunk képesek, mint azt gondolnánk magunkról, és bizonyára több dologhoz is van tehetségünk, melyeket érdemes magunkban felfedezni. 

12. Van-e kedvenc érdeklődési területe, valamilyen hobbija? 
– Sport, történelem, utazás, olvasás.

13. Milyen zenét szeret leginkább hallgatni? 
– Többnyire rockzenét hallgatok. A '90-es évek slágerei a kedvenceim, de más korok, sőt más zenei stílusok is tetszenek. 

+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna? 
– Azt hiszem, ha mód lenne rá, talán valami szupergyorsaságot választanék, amivel időt spórolnék a hasznos, érdekes, értékes dolgok javára magamnak és szeretteimnek. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek