Láthatatlan szeretnék lenni

Nógrádi Gábor író válaszolt kérdéseinkre.

13+1Szücs Gábor2024. 07. 02. kedd2024. 07. 02.

Fotó: Németh András Péter

Nógrádi Gábor-08 Fotó: Németh András Péter

Nógrádi Gábor (1947) ötven könyv és tíz film írója, eredetileg népművelőként és újságíróként dolgozott. Ő volt a legendás Kassák Klub vezetője, s egyik alapítója a Sebő Klubnak. Újságíróként az Új Tükör és a Kurír munkatársa volt. Két fia van. Bence szakkönyveket, Gergely regényeket ír, ha éppen nem énekel, mint operaénekes és főkántor. 


1. Hogyan érez szülőhelyével/lakhelyével kapcsolatban? 
– Ahogyan Váci Mihály írta: mindenütt otthon vagyok. Mindenütt, ahol magamra zárhatom az ajtót és békén hagynak. A szülővárosomat, Nyíregyházát persze szeretem, és szívesen visszamennék a gyerekkoromba, ha az nem éppen Rákosi és Kádár alatt volna, hanem a XIX. század végi Ma­gyarországon, amikor dédapám a város megbecsült polgára, kilenc gyerek apja, és boldog volt. 


2. Mit szeret önmagában? 
– Talán azt, hogy mindig képes voltam, és ma is képes vagyok újra és újra talpra állni. Mert, ahogy a kedvenc idézetem és életfilozófiám összefoglalja: az embert nem lehet legyőzni, csak elpusztítani. 


3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egy napra? 
– A kutyámmal. Vagy a macskámmal. Nem, mégis inkább a kutyámmal. Persze egy napra szívesen cserélnék az Örökkévalóval, ha a kedves olvasó ezt nem veszi blaszfémiának. Ő a hatodik napon, azaz 24 óra alatt megteremtette a földi élőlényeket, az állatokat és az embert. Ha neki ez egy nap alatt sikerült, akkor ennyi ideig sem tartana, hogy elhozzam a normális emberi létfeltételeket mindenki számára. 


4. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– Egyrészt azzal, ha kikergetnek. (És ennek van realitása.) Másrészt elég kevés dolog van, amivel ki lehet kergetni a világból. Ennek az az oka, hogy mindig igyekszem megérteni az indítékot, ha valaki olyasmit tesz, ami nagyon nem tetszik, sőt, amit gyűlölök. Mindenre keresem és gyakran meg is találom a magyarázatot. Ez nem azt jelenti, hogy mindent elfogadok vagy eltűrök, hanem azt, hogy – jó esetben – megértem a cselekvő hátterét, tetteinek gyökerét, forrását. 


5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében? 
– Nagyon! Sorolhatom ABC-sorrendben? Adél, Aliz, Ani, Andi, Aranka, Ági… Viccet félretéve, nagyon bánt, hogy nem tanultam meg rendesen angolul. De a legjobban az bánt – és erre felhívom a szülők és a pedagógusok szíves figyelmét –, hogy gyerek- és ifjúkoromban elszalasztottam a legfontosabb tehetség- és képességfejlesztéseimet, mert nem tudtam, mit szalasztok el. 


6. Mit szeret az ellenkező nemben? 
– Azt, hogy alkalmanként nem ellenkezik.

 
7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen? 
– Egyikben sem. Én jól érzem magam a bőrömben itt és most, ha hagyják. Ezért, ha mindenképpen választanom kell, akkor 2124-ben élnék boldogan, mert optimista vagyok. 


8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőszekrény ajtajára, hogy minden reggel ezzel induljon? 
– Fiam, Nógrádi Bence IDÉZ(Z)ZETEK! című, 365 bölcsességet tartalmazó könyvéből ezt: „Légy hálás az ellenségeidnek! A barátaidtól soha nem tanultál volna meg így küzdeni.” 


9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgya, ami különösen fontos az ön számára? 
– A bankkártyámon kívül a családi fotóalbum. Meg a gyerekkori naplóm. Na, meg az a kétezer könyv, ami csak a port fogja. No és az a rengeteg használhatatlan ajándék vacak, ami ötven-hatvan év alatt felhalmozódott. Vagyis egy földrengésre várok. (Ismerik a viccet? Hatalmas tájfun söpört végig New Yorkon. Körülbelül százmilliárd dollárra becsülik az okozott hasznot.) 


10. Van kedvenc könyve? 
– Van. A fiam ötödikes ellenőrző könyve. „Kedves Szülők! Bence ma az orosztanulás ellen tüntetést szervezett az udvaron. Tessék szíves lenni bejönni. Ági néni.” Több iskola véleménye szerint Bence iskolaéretlen volt. Mostanában, hogy felnőtt, és látom az életét, már tudom, nem Bence volt is­ko­laéretlen, hanem az iskola volt Bence-éretlen. 


11. Milyen tanácsot osztana meg velünk, amit a saját kárán megtapasztalt? 
– A Szabad Föld terjedelme nem elég nagy ahhoz, hogy minden tapasztalatomat megosszam a kedves olvasóval. De ezzel a kedves olvasó is így van, szerintem. 


12. Van-e kedvenc érdeklődési területe? 
– Az olvasás. Meg az írás. De ma már inkább az olvasás. 


13. Milyen zenét szeret? 
– A heavy metalt. Az unokáim felteszik, én pedig végre – jogosan dühöngve, hogy kikergetnek a saját otthonomból – elmehetek a sarki krimóba meginni egy sört. 


+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna? 
– Láthatatlan szeretnék lenni, ahogy H. G. Wells regényében a főhős. Sok problémánkat segítene megoldani, ha beosonhatnék titkos tárgyalásokra… A láthatatlanság más előnyeit nem is említem. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek