Egészséget adnék a beteg embereknek

Nyári Károly válaszolt a kérdéseinkre.

13+1B. Pintér Dalma2024. 09. 09. hétfő2024. 09. 09.
Egészséget adnék a beteg embereknek

Nyári Károly magyar jazz-zongorista, énekes, dalszerző, előadóművész. A győri Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdte zenei tanulmányait. Tizenhárom évesen megnyert egy országos zongoraversenyt. Előadóművészi és zongoratanári diplomáját a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium jazz-zongora tanszakán szerezte meg. 1986-ban kezdte szólókarrierjét Hollandiában, ahol átütő sikereket ért el. Hazatérését követően szintén kimagasló eredményeket tudhatott magáénak. 2016-ban megalapította a Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekart. Európai és hazai telt házas koncertjei alkalmával virtuóz zongorajátékával és jellegzetes énekhangjával mindig elvarázsolja közönségét. Neve egyet jelent az eleganciával, a kifinomultsággal és a minőséggel. 


1. Hogyan érez szülőhelyével, lakóhelyével kapcsolatban? 
– Győrben születtem, ott töltöttem a gyerekkoromat. Itt kezdtem a tanulmányaimat, ezért bennem élnek ezek az élményeim. Bárhol járok a világban, mindig büszke vagyok szülővárosomra és szívesen említem meg, hogy innen indultam. Külön öröm számomra, hogy Győr díszpolgára vagyok. 


2. Mit szeret önmagában? 
– A hozzáállásomat a munkához. Az előadóművészi pályán vállalni kell a lemondásokat, a kitartó, folyamatos gyakorlást a zene iránti maximális elhivatottsággal és alázattal. Nap mint nap e szerint élek, mert a koncertek, a fellépések és a feladatok mindig felkészülten kell, hogy érjenek. 


3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egy napra? 
– Egyszer édesapám a külföldi fellépéséről hozott nekem egy Oscar Peterson-lemezt, amely jelentős hatást gyakorolt rám. Ettől kezdve egyre inkább a jazz-zene felé fordultam. Nagy példaképemnek tekintem a hajdani jazz-zongoristát, akinek szívesen belebújtam volna a bőrébe egy napra. 


4. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– A fellépések és a koncertek alkalmával én mindig tiszta emberi érzelmeket, szívből jövő szeretetet akarok adni az embereknek, és a magánéletben is ebben hiszek. Ha megérzem, hogy valaki nem őszinte, inkább messziről elkerülöm. Nem tudok mihez kezdeni a hamissággal. 


5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében? 
– Mindig igyekeztem a legjobb tudásom szerint, a sors adta lehetőségekkel élni. Számos szép emléket őrzök a szívemben, amelyekre mindig szeretettel gondolok. Ezért nem hiányolok semmit, ha visszatekintek az eddigi életemre. 


6. Mit szeret az ellenkező nemben? 
– A nők a legnagyobb elismerést és köszönetet érdemlik, hiszen lenyűgöző, ahogy hivatásukban, társként és feleségként is helytállnak. Az anyaság pedig valóságos csodálattal tölt el. 


7. Melyik korban, történelmi korban élne szívesen? 
– Azt hiszem, semelyik másikban. Hiszen minden történelmi időszaknak megvolt a szépsége és a nehézsége, problémái. Az, hogy az emberek békében, egymás iránti tiszteletben és szeretetben éljenek, nem időhöz és helyhez kötött. 


8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon? 
– Debussy mondatát: „A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér.” 


9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, ami különösen fontos az ön számára? 
– Hollandiában a koncerteken közreműködő nagyzenekar zongoristájaként olyan világsztárokkal játszhattam egy színpadon, mint például Gloria Estefan, Mariah Carey, Michael Jackson, Elton John, Luciano Pavarotti. Feledhetetlen emlékem, amikor Frank Sinatrával együtt léptünk fel egy amszterdami kaszinó megnyitóján, és azt követően nekem ajándékozta a mikrofonját. Pályám legbecsesebb ereklyéjeként őrzöm. 


10. Van-e kedvenc írója? 
– Márai Sándor művei mindig megérintenek és elgondolkodtatnak. A köteteiben időtlen bölcsességeket fogalmazott meg. 


11. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg? 
– Azt vallom, hogy a sikerért meg kell szenvedni. Szorgalom, kitartás, elhivatottság, küzdeni tudás, hit és alázat – mind szükséges, és egy életen át kell, hogy elkísérjen bennünket. A fiatal generáció részére mintegy útravalóként ajánlom ezt, hogy pályájukon és a magánéletben is sikeres és boldog emberek lehessenek. 


12. Mi a kedvenc érdeklődési területe? 
– A zene tölti ki az életemet és a legfontosabb számomra a családom mellett. Egy-egy kiemelt, vonzó koncert kedvéért akár külföldre is elutazom, hogy meghallgathassam. 


13. Milyen zenét szeret? 
– Kedvelem a klasszikus, a jazz vagy akár más műfajú muzsikát is. Azt vallom, hogy a minőségi zene az, ami generációkat, korokat, életpályákat átível és összeköt. 


+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna? 
– Egészséget adnék azoknak, akik betegségekkel küzdenek. Ez a legfontosabb az életben, és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ember a szakmai pályáján és a magánéletében is kiteljesedjen. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek