Évfordulók

A Georgikon megalapítója

ABCLovass Ildikó2005. 01. 07. péntek2005. 01. 07.
Évfordulók


Gróf Festetics György nevét a Balaton fővárosaként is emlegetett Keszthelyen ma kastélymúzeum és a Helikon Könyvtár őrzi.
A horvát származású, magyar főúri család legjelesebb képviselője 250 éve, 1755-ben született. A dúsgazdag nagybirtokosként és bőkezű mecénásként is ismert gróf, Széchenyi István nagybátyja pályafutását katonatisztként kezdte. A császári hadsereg huszárezredében szolgált, majd visszavonult családi birtokára. Keszthelyen szembesült a hazai mezőgazdaság elmaradottságával. Korszerűsítése érdekében Nagyváthy János jószágigazgatóval és a Szarvason mintagazdaságot működtető Tessedik Sámuellel fogott össze. Nyugati fajtájú, jól tejelő szarvasmarhákat vásároltatott, és a hazai juhfajták helyett a jóval nagyobb hasznot hozó spanyol merinó juh tenyésztését támogatta.
Festetics György 1797-ben alapította meg a keresztnevét viselő gazdasági tanintézetet, a Georgikont, Európa egyik első mezőgazdasági akadémiáját. Irodalom- és tudománypártoló tevékenységével fellendítette a Dunántúl kulturális életét, Keszthelyet szellemi centrummá tette.
Adományaival tudósok, költők, többek között Csokonai Vitéz Mihály létfenntartását támogatta. A Somogy megyei Csurgón gimnáziumot alapított, Hévizet gyógyfürdővé fejlesztette. A felvilágosult, művelt főnemes Helikon néven évente irodalmi ünnepségeket rendezett a kastélyában, amelyekre a kor legkiválóbb alkotói, tudósok, politikusok sereglettek egybe.

Ezek is érdekelhetnek