Receptek

Ahány mártás, annyi fogás! Készítsük el a sült húst sertés- vagy marhahúsból, esetleg szárnyasból. Adjunk hozzá többféle mártást, s a család minden tagja saját ízlése szerint készítheti el ebédjét.

ABC2005. 03. 11. péntek2005. 03. 11.
Receptek

Gombamártás
Hozzávalók: 8 dkg füstölt szalonna; 40 dkg gomba; 1 db húsos pirospaprika; 1 csokor petrezselyemzöld; 1 evőkanál liszt; 1 dl tej; 1,5 dl tejföl; őrölt bors; 1 teáskanál majoránna.
A füstölt szalonnát, a gombát, és a paprikát apró kockákra vágjuk. A szalonnát nagyon lassú tűzön kiolvasztjuk, beledobjuk a gombát és a paprikát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük a majoránnával, és közepesnél erősebb tűzön zsírjára sütjük. (5-10 percig tart, mert a gomba nagyon sok levet ereszt.) Megszórjuk a liszttel, simára keverjük a tejjel, és összeforraljuk. Legvégül a tejfölt és az apróra vágott petrezselyemzöldet belekeverjük, és a mártást forrón a hússzeletekre öntjük.

Sajtmártás
Hozzávalók: 5 dkg vaj; 1 evőkanál liszt; 1 tojás; 0,5 l tej; 10 dkg reszelt sajt, aminek legalább a fele füstölt sajt; só, reszelt szerecsendió.
A lisztet és a tojást összedolgozzuk, a tejjel csomómentesre keverjük, beledobjuk a vajat, és gőz fölött vagy nagyon lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a sajtot, sózzuk, és egy csipet szerecsendióval ízesítjük. Közvetlenül tálalás előtt öntjük a húsra.

Berni mártás
Hozzávalók: 3 dkg vaj; 3 dkg liszt; 3 dl tej, 2 tojássárgája; 1 csokor vagy 2 evőkanál tárkony; tárkonyos ecet, só, bors.
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Csomómentesre keverjük a tejjel, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve beletesszük a tojássárgáját, az apróra vágott tárkonyt, végül egy mokkáskanálnyi tárkonyos ecettel, sóval és borssal ízesítjük. A mártást forrón öntjük a húsra. Tárkony helyett készíthetjük más zöldfűszerrel is, például kaporral vagy petrezselyemzölddel. Ilyenkor a tárkonyos ecet helyett az ízesítéshez citromlevet használunk.

Almamártás
Hozzávalók: 1 kg savanykás alma; 2 evőkanál cukor; 8-10 szem szegfűszeg; 1 db fahéj; fél citrom.
Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, a cukorral meghintjük, citromlével meglocsoljuk. Hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat és egy darabka citromhéjat, majd 1 dl vízzel leöntve puhára főzzük. Amikor kissé kihűlt kivesszük belőle a citromhéjat, a szegfűszeget és a fahéjat. Az almát turmixgépben vagy villával áttörjük, ha szükséges, kevés cukorral vagy citromlével ízesítjük, és langyosan adjuk a hús mellé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek