Jeles napok

Majális ünnepén

ABCVeszelszky Éva2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Jeles napok

Május hónap nevét a szanszkrit Maya - a világmindenség ősanyja -, illetve a római Maia, a termékenység istennője után kapta. A keresztény kultúrában a májusi litániákban (Máriához könyörgő mindennapos imában) öröklődött az ősi Boldogasszony kultusza.
Május hónap az ókori Rómában Vénusz - a szépség és a szerelem istennője - hónapja, amelynek nyitánya a Floralia. Ilyenkor Flórának, a tavasz és virágok istennőjének hat napon át (április 28-ától május 3-áig) tartott az ünnepségsorozata. Ekkor az emberek és az állatok is virágdíszeket hordtak, a nők is felszabadultan, máskor meg nem engedett öltözékben és módon vigadoztak, cirkuszi játékokkal, harci viadalokkal mulattatták magukat. A keresztény kultúrában csöndesebb, bensőségesebb, bár csöppet sem kevésbé vidám ünnep a majális napja. Ennek hajnalán faluhelyen a lányos házak kapujára a legények a kedvesüknek zöld ágat (Jakab-ágat) tettek vagy májusfát állítottak.
Sok helyütt szokásban volt az is, hogy Jakab napján (május 3.) a legények gazdát választottak. Ő szervezte meg a mulatságokat, és jó gazda módjára a társtalan lányok kapujára is rakott zöld ágat, mert a néphit azt tartotta, hogy ahol nincs ezen a napon ág, oda majd a gonosz rak, és ezt egy jó közösség gazdája nem hagyhatta. Ő a magányos lányokat is táncba hívta: "Te, kisleány, ne didegj, ne dudogj, / hogy teneked szerető nem jutott! / Várakozzál jövő éjszakára, / Eljő még a Tied nemsokára!"

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek