Receptek

Diabetikus ételek

ABC2005. 04. 22. péntek2005. 04. 22.
Receptek

Csirkehúsleves rozmaringgal és fokhagymával
Hozzávalók (6 személyre): 22,5 dkg lebőrözött, kicsontozott csirkemell; 2 kávéskanál olívaolaj; 4 gerezd fokhagyma; 1 db cukkini vagy sárga kígyótök; 1 evőkanál friss vagy 1 kávéskanál szárított rozmaring; 1 liter zsírmentes csirkehús-erőleves (ne sózzuk!); 6 szelet, teljes kiőrlésű lisztből készült bagett vagy óriáskifli; 6 evőkanál reszelt ementáli vagy trappista; só, bors.
Felforrósítjuk az olívaolajat. Beletesszük a zúzott fokhagymát, és 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az 1 centis kockákra vágott csirkehúst, a felkarikázott cukkinit, az apróra vágott rozmaringot, sózzuk, borsozzuk, és további két percig dinszteljük. Felöntjük a csirkehúslevessel, felforraljuk, és a lángot mérsékelve fedő nélkül puhára főzzük. (kb. 8 perc). A levest tálkákba merjük, minden adag tetejére egy-egy szelet megpirított, reszelt sajttal meghintett bagettet teszünk.
1 adag tápanyag-összetétele: 177 kilokalória, 18 g fehérje, 49 mg nátrium, 28 mg koleszterin, 15 g szénhidrát, 3 g rost, 2 g cukor, 5 g zsiradék, összesen: 2 g telített zsír, 2 g telítetlen zsír, 1 g többszörösen telítetlen zsír.

Zöldséges pulykafasírt
Hozzávalók (6 személyre): 55 dkg darált, sovány pulykahús; 15 dkg zabpehely; 1,2 dl zsírmentes csirke-erőleves; 1 fej vöröshagyma; 10 dkg sárgarépa; 15 dkg csiperkegomba; 1 dl paradicsompüré; 1 evőkanál friss vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfű; 1 evőkanál friss vagy 1 kávéskanál szárított zsálya; 2 tojásfehérje, só, bors.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A zabpelyhet az erőlevesbe keverjük, s 25 percig állni hagyjuk, hogy a pehely magába szívja a folyadékot. Hozzáadjuk a pulykahúst, a paradicsompürét, a tojásfehérjét, a felaprított hagymát, répát, gombát, fűszerezzük kakukkfűvel, zsályával, sózzuk, borsozzuk, s az egészet alaposan összedolgozzuk. A masszát sütőformába tesszük, s kb. egy órán át sütjük. Szeletelés előtt 15 percig állni hagyjuk. Köretként tört édesburgonyát vagy párolt zöldbabot adunk hozzá. Hidegen húsos szendvicsben fogyaszthatjuk.
1 adag tápanyag-összetétele: 222 kilokalória, 25 g fehérje, 329 mg nátrium, 59 mg koleszterin, 14 g szénhidrát, 3 g rost, 2 g cukor, 8 g zsiradék összesen, 2 g telített zsír, 5 g telítetlen zsír, 1 g többszörösen telítetlen zsír.

Ezek is érdekelhetnek