Recept

Kiskunsági ízek

ABC2005. 05. 06. péntek2005. 05. 06.
Recept

Alföldi betyárleves
Hozzávalók: 60 dkg marhaszegy, 70 dkg levestyúk, 40 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, közepes fej vöröshagyma, ízlés szerint só és bors. A csipetkéhez: 12 dkg liszt, 1 tojás, csipetnyi só.
A húsokat hideg vízben tegyük fel főni. Ha felforrt, lehabozzuk, beletesszük a zöldségeket, és mérsékelt tűzön puhára főzzük. A megfőtt húst kiemeljük, feldaraboljuk, a zöldségeket kockákra vágjuk, majd az egészet visszatesszük a levesbe. A csipetkéhez lisztből, tojásból és sóból kemény tésztát gyúrunk, és borsó nagyságú darabokra "csipkedve" főzzük a levesbe.

Kunsági töltött káposzta
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 10 dkg füstölt, főtt tarja, 15 dkg rizs, 15 dkg füstölt szalonna, 3 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 tojás, 1 kg káposztalevél, 2 kg savanyú káposzta, 6 dkg liszt, 4 dl tejföl, olaj, pirospaprika, törött bors, só, majoránna.
Először félpuhára megpároljuk a rizst, tehát kevés vizet teszünk hozzá. Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát megsütjük, leszűrjük, a zsírjában pedig megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. A sertéshúst és a füstölt tarját ledaráljuk, hozzátesszük a rizst, a szalonna töpörtyűjét, az összezúzott fokhagymát, sóval, borssal, majoránnával és pirospaprikával ízesítjük, végül ráütjük a tojásokat, mindezt jól összedolgozzuk.
A káposztalevelekben végighúzódó vastag szárrészeket levágjuk, hogy a levél könnyen hajlítható legyen. A levelekre arányosan elosztjuk a tölteléket, henger alakot formálva belecsavarjuk, a végeit ujjunkkal benyomkodjuk. A savanyú káposztát, ha sósnak ítéljük, kimossuk. Nagy lábosban a háromnegyed részét szétterítjük, nem túl szorosan rárakjuk a levélbe csavart töltelékeket, majd a tetejére elrendezzük a savanyú káposzta megmaradt részét.
Egy külön edényben finomra vágott hagymát pirítunk, megszórjuk pirospaprikával, gyorsan elkeverjük benne, és kevés vízzel felengedve az egészet a káposztára öntjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön körülbelül egy órán keresztül pároljuk, míg minden "alkatrésze" meg nem puhul. Ekkor a töltelékeket óvatosan átszedjük egy edénybe, az apró káposztát kevés törött borssal ízesítjük, és tejföllel behabarjuk, végül jól kiforraljuk. Tálaláskor a tál aljára tesszük az apró káposztát, arra a töltelékeket, a tetejét kevés tejföllel és kevés paprikás zsírral díszítjük.

Paprikás harcsa
Hozzávalók: 1,5 kg harcsa, 1 csomó petrezselyemzöld, 15 dkg liszt, 3 dl tejföl, 20 dkg lecsó, 3 fej vöröshagyma, zsír, pirospaprika, só.
A halat kifilézzük, a színhúsból szeleteket vágunk, megsózzuk és félretesszük. A halcsontokból a hagymával és petrezselyemzölddel hallevet főzünk; ha jól kifőtt, leszűrjük. A halszeletek mindkét oldalát lisztbe mártjuk, és kevés zsírban elősütjük. A megmaradt zsírt kiegészítve, abban a finomra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, megszórjuk paprikával, gyorsan elkeverjük, feleresztjük a hallével, lecsóval ízesítjük, jól felforraljuk és tejföllel behabarjuk. A sűrű, tartalmas mártásba beletesszük a halat, együtt felforraljuk, és csuszatésztával tálaljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek