Egyre népszerűbb Magyarországon a halfogyasztás

A karácsonyi halkínálatot és a belföldi haltermelés eredményeit mutatták be az Agrárminisztérium (AM), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, az Agrármarketing Centrum és a METRO Magyarország együttműködésével megrendezett sajtótájékoztatón Budaörsön – közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.

KözéletMW 2024. 12. 13. péntek2024. 12. 13.

Kép: Még mindig karácsonykor a legmagasabb az éves halfogyasztás, Fotó: Pawparazzi88, Forrás: shutterstock

halfogyasztás, karácsony, halkínálat
Még mindig karácsonykor a legmagasabb az éves halfogyasztás
Fotó: Pawparazzi88 Forrás: shutterstock

Az esemény kiemelt célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a halfogyasztás jelentőségére, és népszerűsítse a kiváló minőségű magyar halakat – írták.

halfogyasztás, hal, karácsony
Karácsonykor ugrik meg a halfogyasztás, illetve az éves halértékesítés mintegy 70 százalékát is elérheti az ilyenkor eladott mennyiség
Fotó: Rocksweeper / Shutterstock

Nobilis Márton, az AM élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára az eseményen elmondta, ez az időszak kiemelten fontos a haltenyésztők, az eladók számára, hiszen az összes halfogyasztás 40 százaléka realizálódik karácsony körül. Az egyes termelők esetében pedig saját éves halértékesítésük 70 százalékát is elérheti az ilyenkor eladott mennyiség. Hozzátette,

a belföldi halfogyasztás mértéke emelkedik, az egy főre jutó éves mennyiség 5,7 kilogrammról 6,7 kilogrammra nőtt az elmúlt években. 

A „Kapj rá!” kampány 2013 és 2020 között 24 százalékkal növelte a halfogyasztást. A kormány további forrásokat is biztosított a népszerűsítéshez, erre a célra 2020 óta 700 millió forint állt rendelkezésre.

Ez is érdekelhet

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy kiváló minőségű halak kerülhetnek a karácsonyi asztalra. Az AM az érintettek támogatása érdekében jelentős lépéseket tett: 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a hal áfakulcsát, valamint pótlólagos forrásokat biztosított a haltermelő tavak fenntartására.

Nobilis Márton hangsúlyozta, a halfogyasztás népegészségügyi szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a hal kiváló minőségű fehérje- és ómega–3-forrás. Emellett a haltenyésztés fenntarthatósági szempontból is előnyös, hiszen a halak takarmányhasznosítása rendkívül hatékony.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek