Receptek

Töltött fogások

ABCLovass Ildikó2005. 07. 29. péntek2005. 07. 29.
Receptek

Zabpelyhes tökkarikák
Hozzávalók: 1 zsenge spárgatök (kb. 80 dkg), 2 tojás, 5 dkg zabpehely, 5 dkg ementáli sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 cs petrezselyemzöld, 1 teáskanál ételízesítő, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa. A mártáshoz:10 dkg megtisztított zeller, 2 evőkanál olaj, 1 doboz paradicsompüré-konzerv, só, törött bors.
Egy adag 350 kcal, 1470 kjoule.
A meghámozott tököt nyolc vastag karikára vágjuk, a közepét kiszedjük. A töltelékhez a tojást habosra keverjük, majd összedolgozzuk a zabpehellyel, a reszelt sajttal, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a vöröshagymával, az ételízesítővel, sóval, borssal. Olajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett tepsibe ültetjük az enyhén besózott tökkarikákat. Az üregeket megtöltjük a keverékkel. Alufóliában befedve, előmelegített sütőben 25 percig pároljuk. Közben a paradicsompürét egy tálkában vízzel kellő sűrűségűre hígítjuk. Serpenyőben olajon megfuttatjuk a megreszelt zellert, ha lepirult, rászórjuk a lisztet. Habzásig hevítjük, ráöntjük a paradicsomlét, majd sóval, borssal, csipetnyi cukorral ízesítjük. A forró szószra tálaljuk az elkészült, tetején kissé megpirított tökkarikákat.

Fagylalttal töltött alma
Hozzávalók: 4 db nagy alma (80 dkg), 8 evőkanál ízlés szerinti fagylalt vagy jégkrém, 3 evőkanál liszt, fél adag sűrű palacsintatészta, a sütéshez olaj.
Egy adag 390 kcal, 1630 kjoule.
Szép nagy almákat egészben meghámozunk. A csutkájukat eltávolítjuk úgy, hogy jókora üregeket kapjunk. Megtöltjük fagylalttal, és a mélyhűtőbe tesszük. Jó két óra múlva elővesszük, lisztbe forgatjuk, előre elkészített palacsintatésztába mártjuk, és bő, forró olajban megsütjük. Azonnal tálaljuk. Flambírozva is kínálhatjuk. Ehhez leöntjük a tetejüket egy korty rummal, majd azonnal meggyújtjuk. Az alma belsejében a fagylalt természetesen hideg marad, ha gyorsan dolgozunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek