Jeles napok

Gyógyító ikrek

ABCVeszelszky Éva2005. 09. 16. péntek2005. 09. 16.
Jeles napok

Szent Koronánkon is jelen lévő Szent Kozma és Damján orvos ikerpár legendájuk szerint mindig ingyen gyógyította a betegeket, "nemcsak az embereket, de még az oktalan barmokat es" (Érdy-kódex).
Arábiában születtek, Szíriában végezték a tanulmányaikat, csodás gyógyításaik révén hamar ismertek lettek. A keresztényüldözések idején Diocletianus parancsára megkínozták, majd lefejezték őket. A közbenjárásukra - legendájuk szerint - haláluk után is csodás gyógyulások történtek. Többször megjelentek a segítségüket kérő betegek álmában, és az általuk javasolt gyógymódok eredményre vezettek. Ők az orvosok, patikusok, borbélyok, felcserek és a betegek patrónusai. Kozmát inkább az orvosok, Damjánt a patikusok tartják a védőszentjüknek.
Ünnepüket (szeptember 27.) régen a betegek búcsús körmenettel, az orvosi kar szentmisével köszöntötte. Ők még alázattal megvallották azt, ami a finnek ősi eposzában így fogalmazódik meg: "Vagy ha bennem (a gyógyításhoz) nincs tudalom,  / Ukkó-fiban hős hatalom .../ Él amaz égi öregapó, / Isten, a felhők felett lakó", mert "Én nem mozgok én húsommal, / Teremtőnek húsa mozgat, / Én nem forgok én erőmmel, / Alkotóm ereje forgat, / Én nem szólok ennen számmal, / Szólok Isten szája által.../ Senki, eljövendő népek, / Most növekvő nemzedékek, / Ne ácsoljon sajkát hetykén, / Avagy bókonyt büszkélkedvén; / Isten intézi a pályát, / Teremtőnk a vég szabályát, / Nincs hatalma holmi hősnek, / Ereje bármilyen erősnek." (Kalevala).

Ezek is érdekelhetnek