Tepsis csirke
Hozzávalók 4 személyre: 8 db csirkecomb, kb. 15 dkg húsos, szeletelt bacon, 2 közepes vöröshagyma, 30 dkg csiperkegomba, 4-4 húsos zöldpaprika és paradicsom, 4 evőkanál olívaolaj, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 csapott mokkáskanál csípős paprikakrém, 2 dl tejföl, ízlés szerint tengeri só.
A csirkecombokat gondosan megmossuk, leszárogatjuk, és némi tengeri sót masszírozunk beléjük. Mindegyiket egy-egy szelet baconnal körbetekerjük, fogvájóval megtűzzük. (Baconból érdemes valamivel többet venni, mert a családtagok szívesen lopkodják.) Az ily módon felékszerezett combokat tűzálló edénybe vagy tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, közben néhányszor villával megforgatjuk.
Ezután megmarkoljuk a kést, a hagymát és a gombát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, a paradicsomok szárát pedig kimetsszük. Az apróra vágott hagymát diszkréten megsiratjuk, és olívaolajjal síkosított aljú lábasban, közepes lángon szalmasárgára sütjük. Ezután hozzáadjuk a cikkekre aprított gombát, és nagyjából ugyanennyi ideig összesütjük őket.
Nem veszünk elő vonalzót, de a paradicsomot és a paprikát is nagyjából 2-2,5 centis kockákra vágjuk, majd a hagymás gombához adjuk. Az egész zöldséges társaság ezután úgy tesz, mint az első bálozó lányok csapata, vagyis 5-6 percig együtt pirul, majd kisebb lángon, fedő alatt az egészet megpároljuk. Ízlés szerint tengeri sóval ízesítjük, pirospaprikával fűszerezzük, végül egy laza nyomásnyi paprikakrémmel tüzesítjük. A hozzáadott tejföllel 2-3 percig összeforraljuk, mialatt tutira besűrűsödik.
A tűzálló edényben vagy tepsiben várakozó baconos combokat a gombás-tejfölös "lecsóutánzattal" nyakon öntjük, kéjenc módra megszórjuk füstölt, reszelt sajttal, gondosan lenyalogatjuk az ujjunkat (ez fontos!), végül az egészet kb. 20 percig sütjük közepes lángon, viszont igen nagy lelkesedéssel.