Receptek

A Vidék Íze

ABC2005. 09. 16. péntek2005. 09. 16.
Receptek

Káposztás ponty
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg ponty, 75 dkg fejes káposzta, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 15 dkg kovászos uborka, só, törött bors.
A káposztát legyalulom, besózom, majd egy-két órát állni hagyom. Ezután jól kinyomkodom, és két evőkanál olajban megpárolom. Vigyázni kell a pároláskor, sűrűn kell kavargatni, nehogy leégjen a káposzta! A pontyot kisebb szeletekre vágom, finoman megsózom (egyrészt mert a káposzta is sós, másrészt a hal kevesebb sót igényel), borsozom, lisztben megforgatva a vajban kisütöm. Az ügyes háziasszonyoknak ajánlom, hogy a halszeleteket a karikára vágott hagymával együtt süssék, így fokozhatják az ízhatást. Aki viszont fél a hagyma leégésétől, inkább a ponty előtt pirítsa meg a hagymát.
Hozzáadom a paradicsompürét, a meghámozott és karikára vágott uborkát, majd a halszeleteket egy kevés vízzel felengedve tíz percig főzöm. Ha elkészült, tűzálló tál aljába lerakom a párolt káposztát, ráöntöm a halat a levével együtt, és a forró sütőben körülbelül 15 percig sütöm. Tálaláskor zöldhagymával, karikára vágott uborkával díszítem.

Petrovics György

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek