Receptek

Hétvégi ebédajánló

ABCLovass Ildikó2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Receptek

Alföldi kötöttgaluska-leves
Hozzávalók: 20 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 20 dkg burgonya, 1 cs petrezselyemzöld, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 30 dkg finomliszt, 2 tojás, 1 dl olaj vagy zsír, pirospaprika, só, őrölt bors, ételízesítő.
(Egy adag kb. 595 kcal, 2500 kjoule.)
Kevés olajon megpároljuk a felszeletelt zöldségeket, meghintjük pirospaprikával. Feleresztjük vízzel, sóval, borssal, ételízesítővel, a feldarabolt paprikával és paradicsommal fűszerezzük. Ha megfőtt, belefőzzük a közben elkészített galuskákat. A lisztből két egész tojással, pici sóval tésztát gyúrunk. Fél óra pihentetés után vékonyra kinyújtjuk. Olvasztott zsírral vagy olajjal megkenjük, sóval, borssal, pirospaprikával megszórjuk. Kisujjnyi széles rudacskákba felhajtjuk, majd laza csomókat kötünk rá, és minden csimbók után elvágjuk.

Banános rizs
Hozzávalók: 1,5 csésze rizs (30 dkg), 10 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 tyúkleveskocka, 2 evőkanál méz, 2 banán (20 dkg), 1 teáskanál curry.
(Egy adag kb. 420 kcal, 1760 kjoule.)
A vékonyra felkarikázott vöröshagymát és a megtisztított rizst az olajon átforrósítjuk. Rászórjuk a curryt, felöntjük a leveskockából készült, 3 csésze tyúkhúslevessel. Belecsurgatjuk a mézet, hozzátesszük a nem túl érett, kétcentis darabokra vágott banánt, és forrás után kis lángon, lefedve 15-20 percig főzzük. Csak akkor sózzuk meg, ha szükséges, mert a leveskocka elég sós.

Ribizlitorta
Hozzávalók: 1 kerek piskótalap, 50 + 10 dkg megtisztított ribizli, 10 dkg gríz, 15 dkg cukor, 1 l tej, 3 tojás, 1 cs vaníliás cukor.
(Az egész 8 szelet, kb. 3000 kcal, 12 600 kjoule. Egy szelet 375 kcal, 1575 kjoule.)
A megtisztított ribizlit átpasszírozzuk. A levét fél liter vízzel, a grízzel és 5 dkg cukorral tejbegríz sűrűségűre főzzük. A kettévágott tortalap egyikére kenjük a grízes tölteléket, majd megszórjuk a tíz dekányi egészben hagyott ribizliszemmel. Ráborítjuk a másik tortalapot, és negyedórára a hűtőbe rakjuk. Közben elkészítjük az öntetet. Kilenc deci tejet a maradék cukorral meg a vaníliás cukorral felforralunk. A tojásokat külön bögrében 1 dl tejjel kikeverjük. Ha a tej forr, állandóan kevergetve belecsurgatjuk, és tovább keverve a tűzön besűrítjük. Alaposan lehűtjük, és a felszeletelt, tányérokra rakott tortaszeleteket leöntjük vele. Jó hidegen tálaljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek