Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Az élet élvezete sokunknál az evés öröménél kezdődik. Vagy még korábban: a sütésnél-főzésnél. Ezért arra teszünk kísérletet, hogy két lapban is közösen, önökkel együttműködve adjuk közre nagyanyáinktól örökölt tudásunkat. Kedves Olvasó, örülnénk, ha a jövőben szerzőtársunk lenne a Szabad Földben és színes havi receptújságunkban, immár a decemberi, harmadik lapszámára készülő Vidék ízében. Küldje be a család kedvenc, jól bevált receptjét! A beérkezett ételleírások között mesterszakácsunk válogat, s a legjobbakat megfőzve-megsütve, lefotózva megjelentetjük a Vidék íze Receptposta rovatában, valamint a Szabad Földben. Természetesen díjazzuk is: minden megjelent receptért 5000 forintot fizetünk. A Vidék ízében az ételek versenyeznek egymással. A fődíj 50 000 forint - ennyi jár A hónap receptje beküldőjének, meg persze a dicsőség. Várjuk leveleiket!
Szemrevaló ételek
Menyhárt János, Rákóczifalván élő olvasónk nagyra tartja a jóféle borral készülő ételeket. Hozzáértéssel fűszerezett húsreceptjével sokak tetszését elnyerheti.
Vörösborban párolt aprópecsenye
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéshús, 5 dkg zsír, 3 dl vörösbor, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, só, 2 kávéskanál majoránna, mokkáskanálnyi félédes pirospaprika, 1 mokkáskanálnyi őrölt kömény, késhegynyi tört bors, késhegynyi csípős paprika vagy cayenne-i bors.
Kisujjnyi darabokra vágjuk a húst, és megforgatjuk a forró zsírban. Hozzáadjuk a cikkekre vágott hagymát, és együtt sütjük, míg a hagyma üvegessé nem vált. Hozzátesszük a többi ízesítőt meg az összetört fokhagymát, és a vörösborral puhára pároljuk. Ha kevés lenne a bor, utána vizet is használhatunk. Lehet külön körítéssel tálalni, vagy - ahogy mi szoktuk - brassói módjára sült krumplival összeforgatva a sütés vége felé.
Petrusa Viktorné Budapestről küldte ínyenceknek való sós palacsintáját. Előételnek is kiváló, röviditalok mellé is kitűnő.
Gombás-sajtos palacsinta
Hozzávalók:
A palacsintához: 20 dkg liszt, 2 tojás, fél l tej, csipetnyi só, olaj a sütéshez, csipetnyi élesztő.
A töltelékhez:: 30 dkg gomba, petrezselyem, só, őrölt bors, 3 tojássárgája, 4-5 evőkanál reszelt sajt, 3 kockasajt vagy 5 szelet lapkasajt, 2-3 dl tejföl, vaj.
Sós palacsintát készítek, amelynek tésztájába friss élesztőt morzsolok. A palacsintamasszát 20-25 percet pihentetem. Miután megsütöttem a palacsintákat, hagyom hűlni őket, közben elkészítem a tölteléket. 30 dkg felkockázott gombát vajon megpárolok, apróra vágott petrezselyemmel, őrölt feketeborssal és sóval megfűszerezem. Ha elkészült, leszűröm a levét, és belekeverek 3 tojássárgáját meg 4-5 kanál reszelt füstölt vagy trappista sajtot. Egy hőálló tálat jól kivajazok, majd lerakom az aljára az első palacsintát. Ezt 1-2 kanál tejföllel megkenem, és bőségesen teszek rá lapka- vagy kockasajtdarabokat. A második réteg palacsintát is megtejfölözöm, és megkenem a gombás krémmel. Ezeket a rétegezéseket addig folytatom, amíg palacsinta és töltőanyag van. A legtetején megkenem tejföllel, és letakarva a sütőbe teszem. Kb. 15-20 percig lassú tűzön átsütöm. Melegen azonnal tálalom, úgy szeletelem, mint a tortát.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu