Receptek

Közkinccsé tétetik

ABC2006. 08. 18. péntek2006. 08. 18.
Receptek

Lovas Sándorné komlói olvasónk a Szabad Földben először mndig a Család-otthon oldalt nézi át. Szereti receptrovatunkat, kínálatunkból többet sikerrel kipróbált. Cserébe most unokái kedvenc süteményének leírását teszi közkinccsé. Kissé munkaigényes, de nagyon kiadós édesség.

Almás bugyor

Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 2 dkg élesztő egy kis tejben megfuttatva, csipet só.
A töltelékhez: 1 kg alma, kevés cukor, fahéj, baracklekvár, cukros darált dió.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy fél óráig pihentetjük. Amíg kel, megpároljuk a reszelt almát kevés cukorral és őrölt fahéjjal. A megkelt tésztát vékonyra kisodorjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük baracklekvárral a korongokat, és a párolt almából halmokat rakunk rá. Összefogjuk a tésztát, és gombócokat formázunk belőle. A gombócokat beleforgatjuk a tésztából kimaradt tojásfehérjékbe, majd cukros dióba. Sütőlapra téve 180 fokos sütőben rózsaszínre sütjük.


Orbán Erazmusné Kismányokról írt levelében olyan étel leírását küldte el, amelyet férje édesanyjától tanult. Anyósa Bukovinából hozta magával a salátaleves elkészítésének fortélyát.

Salátaleves

Hozzávalók: 2 fej fejes saláta, 2 szelet füstölt szalonna, 2 tojás, 5 dl savó vagy tej, 2 dl tejföl, apróra vágott zsenge fokhagymaszár, só.

A szalonnát apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk. Ráütjük a tojásokat, és gyorsan összekeverjük. Felengedjük a savóval vagy a tejjel, beleszórjuk a fokhagymaszárat. Megsózzuk, és felforraljuk. A forró levesbe tesszük a metéltre vágott salátaleveleket, de már nem főzzük tovább. Ha tejjel készítettük, hűtsük langyosra, és keverjük bele a tejfölt.

Ezek is érdekelhetnek