Receptek

Köret a bunda, babos a tészta

ABC2006. 11. 24. péntek2006. 11. 24.
Receptek

Csiszér Zoltánné kiskunlacházai olvasónk olyan húsétel receptjét írta le levelében, amelynek burgonyás bundája egyben laktató köret is. Különféle salátákkal, savanyúsággal tálaljuk.

Pusztapecsenye

Hozzávalók:
A pecsenyéhez: 4 szelet csont nélküli sertéskaraj, só, őrölt bors, 2 evőkanál liszt, a sütéshez olaj.
A bundázáshoz: 2 tojás, só, 1 csokor petrezselyem zöldje, fél mokkáskanál őrölt köménymag, 2-3 evőkanál liszt, 1 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, fél vöröshagyma, 3 közepes burgonya.
A tetejére: 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem.

A felszeletelt húst kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd lisztben meghempergetve félretesszük. A bundázáshoz a tojásokat felverjük, megsózzuk, a felaprított petrezselyem zöldjével meg a köménymaggal fűszerezzük, a liszttel és a tejföllel simára keverjük. A zúzott fokhagymát meg a finomra vágott vöröshagymát hozzáadjuk, végül belereszeljük a meghámozott nyers burgonyát. A hússzeleteket a burgonyás masszába forgatjuk úgy, hogy körben mindenhol bevonja. Utána bő, közepesen forró olajban mindkét oldalukat megsütjük, majd lecsöpögtetjük, és tepsibe fektetjük. A tetejükre tejfölt locsolunk, és előmelegített sütőben megforrósítjuk. A fokhagymát vékonyan felszeleteljük, egy kevés olajon megfuttatjuk, lecsöpögtetve a húsra szórjuk, végül az egészet meghintjük finomra vágott petrezselyem zöldjével.

Ceglédbercelről küldte Basa István a vegetáriánusok étrendjébe is jól beilleszthető sós tésztát. Vegyünk hozzá spagettit vagy széles metéltet.

Babos tészta

Hozzávalók: 50 dkg száraz tarkabab, 50 dkg száraztészta, 3-4 evőkanál olaj, 1 közepes vöröshagyma, só.

A babot előző este válogatás után beáztatjuk. Másnap tegyük fel főni annyi sós vízben, amennyi ellepi. A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk. Forró olajon aranysárgára pirítjuk. A tésztát bő, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, leöblítjük. Kevés olajjal elkeverjük. Ha a bab már puha, levét leöntjük, krumplitörővel összetörjük. Összekeverjük a pirított hagymával meg a kifőtt tésztával, és tálaljuk. Ha szükséges, ízlés szerint utánasózzuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!