Csiszér Zoltánné kiskunlacházai olvasónk olyan húsétel receptjét írta le levelében, amelynek burgonyás bundája egyben laktató köret is. Különféle salátákkal, savanyúsággal tálaljuk.
Pusztapecsenye
Hozzávalók:
A pecsenyéhez: 4 szelet csont nélküli sertéskaraj, só, őrölt bors, 2 evőkanál liszt, a sütéshez olaj.
A bundázáshoz: 2 tojás, só, 1 csokor petrezselyem zöldje, fél mokkáskanál őrölt köménymag, 2-3 evőkanál liszt, 1 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, fél vöröshagyma, 3 közepes burgonya.
A tetejére: 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem.
A felszeletelt húst kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd lisztben meghempergetve félretesszük. A bundázáshoz a tojásokat felverjük, megsózzuk, a felaprított petrezselyem zöldjével meg a köménymaggal fűszerezzük, a liszttel és a tejföllel simára keverjük. A zúzott fokhagymát meg a finomra vágott vöröshagymát hozzáadjuk, végül belereszeljük a meghámozott nyers burgonyát. A hússzeleteket a burgonyás masszába forgatjuk úgy, hogy körben mindenhol bevonja. Utána bő, közepesen forró olajban mindkét oldalukat megsütjük, majd lecsöpögtetjük, és tepsibe fektetjük. A tetejükre tejfölt locsolunk, és előmelegített sütőben megforrósítjuk. A fokhagymát vékonyan felszeleteljük, egy kevés olajon megfuttatjuk, lecsöpögtetve a húsra szórjuk, végül az egészet meghintjük finomra vágott petrezselyem zöldjével.Ceglédbercelről küldte Basa István a vegetáriánusok étrendjébe is jól beilleszthető sós tésztát. Vegyünk hozzá spagettit vagy széles metéltet.
Babos tészta
Hozzávalók: 50 dkg száraz tarkabab, 50 dkg száraztészta, 3-4 evőkanál olaj, 1 közepes vöröshagyma, só.
A babot előző este válogatás után beáztatjuk. Másnap tegyük fel főni annyi sós vízben, amennyi ellepi. A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk. Forró olajon aranysárgára pirítjuk. A tésztát bő, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, leöblítjük. Kevés olajjal elkeverjük. Ha a bab már puha, levét leöntjük, krumplitörővel összetörjük. Összekeverjük a pirított hagymával meg a kifőtt tésztával, és tálaljuk. Ha szükséges, ízlés szerint utánasózzuk.