Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A Karcagon élő Kövesdi Istvánné sokat süt-főz, szívesen próbál ki új recepteket lapunkból is. Viszonzásul megajándékozott bennünket saját jól bevált fogásával.
Gombás pulykatokány csőben sült makarónival
Hozzávalók:
A húshoz: 40 dkg pulykamell, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 15 dkg gomba, 1 l tejföl, só, bors, 1 dl tej, ízlés szerint mustár és petrezselyemzöld.
A körethez: 50 dkg makaróni, 2 dl tej, 1 dkg liszt, 6-8 dkg vaj, 2 dl tejföl, só, bors, reszelt sajt.
A húst és a szalonnát csíkokra vágjuk, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A szalonnát kiolvasztjuk. Amikor üveges, hozzáadjuk a hagymát, később a fokhagymát, és együtt pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a húst, fehéredésig sütjük. Felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt pároljuk. Közben a gombát megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. A még nem egészen puha hússal összekeverjük a gombát, és tovább pároljuk. Ha megpuhult, zsírjára sütjük. Megízesítjük kevés sóval és borssal, esetleg mustárral. Meghintjük a liszttel, és összeforgatjuk. A tejfölt a tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a tokányhoz, egyet forralunk rajta. Petrezselyemzölddel ízesíthetjük.
A makarónit sós vízben kifőzzük. A vajon a lisztet világosra pirítjuk, forró tejjel felengedjük. Simára keverjük, sóval, borssal ízesítve mártássá főzzük. Összekeverjük a makarónival, hozzáadjuk a reszelt sajtot meg a tejfölt. Kivajazott tepsiben, forró sütőben rózsaszínre sütjük.
Tihanyi Károly budapesti levélírónk idősebb korában kezdte el forgatni a fakanalat. Túl a hetvenen is szívesen főz az unokáinak.
Sertésmájpástétom sütve
Hozzávalók: 50 dkg sertésmáj, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 zsemle, 1 kávéskanál mustár, 2 kemény tojás, 1 nyers tojás, 5 dkg zsír, 1 teáskanál pirospaprika, őrölt bors, reszelt szerecsendió, só.
A karikákra vágott vöröshagymát a zsíron üvegesre párolom. Hozzáadom a pirospaprikát és az inas részektől megtisztított, vékony csíkokra vágott májat. Rövid ideig tovább párolom. Húsdarálón átdarálom a megáztatott, jól kicsavart zsemlékkel, a szalonnával és kemény tojásokkal együtt. Utána alaposan összekeverem a nyers tojással, fűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval, mustárral. Egy jénai tálat alaposan kikenek zsírral, beleöntöm a masszát, a tetejét lesimítom. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 20 percig, illetve tűpróbáig sütöm. Melegen és hidegen egyaránt érdemes megkóstolni, kenyérre kenve igen kiadós.
Kurucz Jánosné Pilisről küldött édessége immár negyven esztendeje a család kedvence. A megunhatatlan süteményt már az unokái is elkészítik, ha vendég érkezik vagy vendégségbe viszik.
Zsuzsi-szelet
Hozzávalók:
A tésztához: 2 tojás, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál kakaópor, 5 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 45 dkg liszt, tej.
A krémhez: 1 l tej, 3 púpozott evőkanál liszt, 1 vaníliás puding, 15 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor.
A tetejére: 10 dkg Katica tortabevonó csokoládé, 3 evőkanál étolaj.
Egy edényben a tojást, a mézet, a kakaóport, a vajat gőz fölött elkeverjük. Amikor felolvadt, belegyúrjuk a cukrot, a lisztet, amelyben elkevertük a szódabikarbónát. Kevés tejet öntünk hozzá, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Három lapot sütünk belőle 40 x 24 cm-es, zsírral kikent, liszttel meghintett tepsiben. A krémhez a tejben elkevert lisztből és a pudingporból sűrű krémet főzünk. Amíg hűl, a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a kettőt összekeverjük. A kikevert krémmel a lapokat megtöltjük. A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk az étolajjal, és bevonjuk a sütemény tetejét. Csak másnap vágjuk fel, hosszúkás szeletekre.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu