Receptek

Édesen, sósan

ABC2006. 12. 01. péntek2006. 12. 01.
Receptek

Sibalin Mátyásné Garáról küldte a kiadós és nem drága édesség receptjét. Egyszerű bolti kis kifli az alapanyaga. Leves után második fogásnak is megfelel, körülbelül egy óra alatt elkészül.

Mazsolás túrós kifli

Hozzávalók 4 személyre: 8 kicsi kifli, 25 dkg tehéntúró, 4 dl kefir, 5 dkg mazsola, 4 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 tojás, 1 citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint porcukor, csipetnyi só, kevés margarin.

A kiflik mindkét végét levágjuk, és fakanál nyelével kitoljuk a belét. A puha belet egészen apróra vágjuk, és összekeverjük az áttört túróval. Hozzáadunk 2 dl kefirt, a sárgabaracklekvárt, a megmosott és lecsöpögtetett mazsolát. Sóval, reszelt citromhéjjal és kevés citromlével ízesítjük, majd a felvert tojást is hozzákeverjük. A kifúrt kifliket megtöltjük az ízes krémmel. Egy kis tepsit kevés margarinnal kikenünk, és a megtöltött kifliket beletesszük, jó szorosan egymás mellé. A megmaradt krémhez hozzákeverjük a maradék kefirt, kevés cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd leöntjük vele a kifliket. Tíz percig hagyjuk a tepsiben, ezalatt a kifli héja magába szív a krémes öntetből egy keveset. Előmelegített, közepesen forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a mártásba szúrt hurkapálcára már nem ragad az öntetből. Tálalás előtt meghintjük egy kevés porcukorral, és melegen tálaljuk.

Tóth Istvánné Mátészalkáról írt levelében beszámol arról, hogy nemrég vendégségben vacsorára rakott túrós puliszkával kínálták. Az erdélyi kis faluból származó étel annyira ízlett neki, hogy a háziasszonytól nyomban el is kérte areceptet, amelyet most közkinccsé tesz.

Erdélyi rakott túrós puliszka

Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg kukoricadara, só, 50 dkg túró, 15 dkg füstölt szalonna, 15 dkg kolbász, 1 pohár tejföl, 10 dkg sajt.

Vízből számoljuk a dara mennyiségének háromszorosát, tehát másfél litert. A kukoricadarát apránként felöntjük a hideg vízzel, hozzáadunk sót, és állandó keverés mellett megfőzzük. A szalonnát kockákra vágva, a kolbászt felkarikázva megsütjük. Egy jénai tál alját megkenjük a kiolvadt zsírral. Belesimítunk egy réteg puliszkát, meghintjük sült szalonnával, kolbásszal, meglocsoljuk egy kevés zsírral, és rászórunk egy réteg túrót. A rétegezést addig folytatjuk, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejére tejfölt simítunk, megszórjuk reszelt sajttal. Sütőbe tesszük néhány percre, hogy ráolvadjon a sajt, azután tálaljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek