Harry herceg háborúba megy

ABCUjlaki Ágnes2007. 03. 02. péntek2007. 03. 02.
Harry herceg háborúba megy

Mert lebeszélőkben aztán nem volt hiány. Mivel a fiú, aki a trónöröklés sorrendjében a harmadik helyen áll, a terroristák első számú célpontja lesz iraki állomáshelyén. A hercegre leselkedő veszélyekre a brit hírszerzés főnöke személyesen figyelmeztette Harryt és édesapját. Egy dossziét mutatott nekik, amelyből kiderült, az al­Kaida már foglalkozik a fiú személyével. A brit vezérkar határozottan ellenezte, hogy a herceg egyszerű katonaként, élesben harcoljon, de ő, tiszteletre méltó módon, ki akarja venni részét hazája háborújából. (A királyi családból egyedül a királynő második fia, András herceg vett részt háborúban: 25 évvel ezelőtt a Falkland-szigetekért folyó brit-argentin fegyveres konfliktusban helikopterpilótaként szolgált.) Elszántsága láttán sem a királynő, sem Károly herceg nem tartja vissza a fiút. Amúgy pedig az igencsak megtépázott tekintélyű királyi családnak sem árthat a herceg bátorsága és hazafias kiállása.
Az ifjú hadnagy a Sandhurst Katonai Akadémián tanult. Egy 12 fős egység parancsnoka, négy páncélos irányítója. A biztonsági kockázat miatt nem közlik, hol vetik majd be egységét, csak annyi tudható, hogy heteken belül elindulnak. Négy különleges kommandós őrzi majd a féltett hadnagyot. A második világháborúban alapított SAS a világ legrégibb, ma is működő különleges alakulatának számít, emberei magas fokon képzettek. Segítség nélkül is hetekig képesek életben maradni a sivatagban, tökéletesen értenek a városi gerillaharcokhoz is, s bármikor habozás nélkül életüket áldozzák a védett személyért. Négyük kilétét titok övezi, mint ahogyan az egység minden tagjáét is. A brit kormány felkérte az újságírókat, ne nyomozzanak a herceg után, ne akarják kideríteni, pontosan hol állomásozik, mert ezzel az életét veszélyeztetik.
Harry tehát boldog, hogy mehet a "fiaival", s remélhetőleg ép bőrrel megússza élete nagy kalandját. Tony Blair miniszterelnök egyébként a napokban jelentette be, hogy a brit hadsereg jelentős csapatkivonást hajt végre a térségben, hónapokon belül 1600 katona térhet haza.