Receptek

ABC2007. 03. 30. péntek2007. 03. 30.
Receptek

Nagy Józsefné dombóvári levelezőnk hisz a szeretettel és gondossággal elkészített házi ételek otthonteremtő erejében, amelyet a következő generáció is tovább vihet. Egytálételnek számító kelkáposztás csirkéjének receptjét még a nagymamától tanulta, és már több mint negyven éve maga is főzi a családjának.

Csorba csirke

Hozzávalók: 1 közepes csirke (kb. 120 dkg), 2 fej vöröshagyma, olaj, só, őrölt bors és köménymag, pirospaprika, 80 dkg kelkáposzta, 4-5 burgonya.

A kisebb darabokra vágott, besózott csirkéből pörköltet készítünk, a szokásosnál bővebb lével. Ha a hús már félpuhára főtt, hozzáadunk egy torzsájától megtisztított, közepes cikkekre vágott kelkáposztát, néhány közepes méretű, meghámozott, kockára vágott burgonyát, és készre főzzük. A vizet úgy pótoljuk, hogy az állaga se túl sűrű, se híg ne legyen.

A biharugrai Tóth Jánosné szerint az általa ajánlott könnyű édességet már a dédanyák is ismerték. Ők még kemencében sütötték a baba alakú szaggatóval formázott süteményt, amely a lakodalmakból sem hiányozhatott. A gyermekágyas asszonyokat is ezzel a sokáig elálló tésztafélével látogatták meg.

Évszázados babák

Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás, 4 ek olvasztott zsír, 2 dl tej, 2 dl cukor, 1 csomag szalalkáli tejben feloldva, liszt.
A mázhoz: a 2 maradék tojásfehérje, 20 dkg cukor, pár csepp ecet.

A 2 egész tojást és 2 tojássárgáját a zsírral, a tejjel, a cukorral, a tejben feloldott szalalkálival meg annyi liszttel, hogy nyújtható tésztát kapjunk, összegyúrjuk. Egy-két órát pihentetjük, előző este is elkészíthetjük. A tésztát fél centiméter vastagra nyújtjuk, babaszaggatóval kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, és melegen mázzal vonjuk be. Ehhez a tojásfehérjéket a cukorral felverjük. Közben pár csepp ecetet adunk hozzá, hogy fényesebb, keményebb legyen a hab. A mázas babákat a langyos sütőbe visszatéve pár percig szárítjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek