Receptek

ABC2007. 03. 16. péntek2007. 03. 16.
Receptek

Urbán Csabáné Jászapátiból küldte egyik kedvenc receptje leírását. Az ünnepi alkalmakra készülő sütemény elkészítését egyik munkatársától tanulta, és mindig nagy sikert arat vele.

Habos-diós szelet

Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 sütőpor, 4 tojássárgája, 20 dkg cukor, kevés tej.
A habhoz: 4 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 25 dkg dió.
A krémhez: 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 5 dl tej, 30 dkg vaj, 20 dkg porcukor.

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a tojássárgáját kikeverjük a cukorral. Az egészet összegyúrjuk a sütőporral és kevés tejjel. Másfél órán keresztül hűtőben pihentetjük. Közben a tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk. A tésztát három részre osztjuk. Kinyújtjuk, egyenként megkenjük a habbal, megszórjuk a durvára vágott dióval, és laponként kisütjük. A krémhez megfőzzük a pudingot. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert vajkrémet, és a kihűlt lapok közé kenjük. Hosszúkás szeletekre vágjuk.

A karcagi Nagy Andrásné szívesen süt-főz négy unokája örömére. Egy régi receptet ajánl olvasóink figyelmébe, amelyet valaha az édesanyja főzött, bár kislánykorában nem szerette. Felnőttként meg annyira vágyik az ízére, hogy olykor-olykor elkészíti.

Káposztás gombóc

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 2 szelet kenyér, 20-25 dkg liszt, 1 tojás, só, törött bors, ételízesítő, olaj.

A káposztát kimosom, ha nagyon savanyú, és olajon megpárolom. Míg ez készül, az apró kockákra vágott kenyeret olajban megpirítom. A lisztből a tojással és kevés sóval galuskatésztát kavarok, amelybe belekeverem a pirított kenyérkockát is. Lobogó, sós vízbe kanállal kerek gombócokat szaggatok. Ha megfőtt, szűrőkanállal kiszedem, és összekeverem a kész párolt káposztával. Egy picit sózom, borsozom, egy csipet ételízesítővel megszórom.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek