Receptek

ABC2007. 03. 09. péntek2007. 03. 09.
Receptek

Húsok töltelékkel, húsok felfújttal, húsok pürékkel. És még egyszer húsok. No meg halak. Meg zöldségek nyersen, főve, párolva, grillezve. Ez az örmény konyha - egy része. A Vidék íze receptújság márciusi száma a világ egyik legősibb konyhájába kalauzolja olvasóit. Íme, egy kis kóstoló.

Tabbuleh

Hozzávalók: 25 dkg bulgur, 2 nagy fej paradicsom, 1 piros kaliforniai paprika, 2 újhagyma, 1 fej lilahagyma, 2-3 csokor petrezselyem, 3-4 evőkanálnyi olívaolaj, csipetnyi só, 1 kávéskanál bors, citromlé, menta.

Mi inkább kuszkuszként ismerjük a következő ételt. A bulgurt langyos vízben fél óráig áztatjuk, addigra megpuhul. (A bulgur bioboltokban, szupermarketekben, sőt piacon, a magosnál is kapható búzatöret, sokan török rizsként is ismerik.) A paradicsomot, a paprikát, a hagymákat, a petrezselymet nagyon apróra felkockázzuk, illetve elaprítjuk, majd hozzáadjuk a megpuhult bulgurhoz, amelyről előtte leöntöttük a vizet. Az olajjal megöntözzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és citromlével ízesítjük. Az ínyencek mentát is adnak hozzá.

Babsaláta

Hozzávalók: fél kiló tarkabab, 2-3 evőkanál olívaolaj, csipetnyi só, 1 evőkanál ecet vagy citromlé, 2-3 lilahagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje.

A tarkababot sós vízben megfőzzük, olyképpen, hogy az első vizet leöntjük róla, miután felforrt. A második vízben viszont már puhára főzzük, majd leszűrjük, meghintjük néhány evőkanálnyi olívaolajjal, sóval, citrommal vagy ecettel, majd karikára vágott lila hagymával és apróra vágott petrezselyem zöldjével díszítjük.

Töltött padlizsán fokhagymás dióval

Hozzávalók: 3 padlizsán, 5 dkg darált dió, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál majonéz, 1 evőkanál tejföl, olaj.

A padlizsánt másfél-két centiméteres szeletekre vágjuk, forró olajban hirtelen sütjük ki, úgy, hogy ne szívja magába a zsiradékot. A darált diót, a zúzott fokhagymát, a majonézt és a tejfölt összekeverjük, majd rákenjük a padlizsánra, és felgöngyöljük. Díszíthetjük gránátalmamaggal és petrezselyem zöldjével.

Ezek is érdekelhetnek