Receptposta

ABC2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Receptposta

Sinka Istvánné Bátonyterenyéről azt írja, hogy rengeteget sütött-főzött egész életében. Szeretné átadni a fakanalat az unokájának, akit most tanít a konyhai fortélyokra. A családban nagyon szeretik a gombás ételeket, ezért osztja meg olvasóinkkal a melegen, hidegen egyaránt ízletes lepény receptjét.

Gombás lepény

Hozzávalók:
A keverékhez:

10-15 dkg sampinyon gomba (lehet konzerv is), 1 kanál aprított vöröshagyma, olaj, petrezselyem zöldje, 1 evőkanál tejföl, só, bors,
A lepényhez: 4-5 evőkanál liszt, 2 tojás, 1 dl tej, só, zsiradék, 5 dkg reszelt trappista sajt,

A megtisztított gombát és a vöröshagymát apróra vágom, és kevés olajon a felaprított petrezselyem zöldjével, sóval, borssal együtt puhára párolom. Ha kihűlt, kevés tejfölt adok hozzá.
Aztán a lepénykészítéshez fogok: a liszthez hozzáadom a 2 tojássárgáját, a tejet meg egy pici sót. Simára keverem, és lassan beleforgatom a keményre vert tojásfehérjéket. Forró olajban vagy zsírban két lepényt sütök. Az egyik lepényre rákenem a gombás keveréket, a másikkal pedig befedem. (Külön-külön is megkenhetjük a lepényeket.) Tetszés szerint összehajtogatom vagy felsodrom, a tetejére még melegen reszelt sajtot szórok.

Antal Éva csólyospálosi olvasónk 21 éves, egy évig szakácsnak tanult. Jelenleg főiskolára jár, vendéglátó és szálloda szakra. Szívesen tanulmányozza, gyűjti az étel- és süteményrecepteket. Mamája egyik süteményreceptjét szeretné közkinccsé tenni. Ez a tészta egy nap alatt puhul meg, érdemes előre elkészíteni.

Balaton-szelet

Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg porcukor, 3 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 5 dkg margarin, 45 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
A krémhez: 2 dl tej, 2 evőkanál búzadara, 10 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 csepp rum, baracklekvár.

Először is elkészítjük a tésztát. A porcukrot a mézzel, a tejjel és a margarinnal gőz fölött felfőzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, amelyben előzőleg elkevertük a szódabikarbónát. A masszát négy részre osztjuk, és vékony lapokat sütünk belőle zsírozott, lisztezett tepsiben. (Vigyázat, gyorsan megsülnek a lapok!)
A krémhez a cukorral és a kakaóporral kikavarjuk a búzadarát, majd a tejben felfőzzük. Egy tálban a vajat a porcukorral habosra keverjük, és egy csepp rumot teszünk bele. Összekeverjük a kihűlt főzött krémmel. Az első lapra krém kerül, lap, középre lekvár, majd lap és megint krém. A felső lapot porcukorral megszórjuk.

Ezek is érdekelhetnek