
A csinos győri fodrászlány színes fonásos hajkölteménnyel lett világbajnok - fotók
metropol.hu

Sinka Istvánné Bátonyterenyéről azt írja, hogy rengeteget sütött-főzött egész életében. Szeretné átadni a fakanalat az unokájának, akit most tanít a konyhai fortélyokra. A családban nagyon szeretik a gombás ételeket, ezért osztja meg olvasóinkkal a melegen, hidegen egyaránt ízletes lepény receptjét.
Gombás lepény
Hozzávalók:
A keverékhez:
10-15 dkg sampinyon gomba (lehet konzerv is), 1 kanál aprított vöröshagyma, olaj, petrezselyem zöldje, 1 evőkanál tejföl, só, bors,
A lepényhez: 4-5 evőkanál liszt, 2 tojás, 1 dl tej, só, zsiradék, 5 dkg reszelt trappista sajt,
A megtisztított gombát és a vöröshagymát apróra vágom, és kevés olajon a felaprított petrezselyem zöldjével, sóval, borssal együtt puhára párolom. Ha kihűlt, kevés tejfölt adok hozzá.
Aztán a lepénykészítéshez fogok: a liszthez hozzáadom a 2 tojássárgáját, a tejet meg egy pici sót. Simára keverem, és lassan beleforgatom a keményre vert tojásfehérjéket. Forró olajban vagy zsírban két lepényt sütök. Az egyik lepényre rákenem a gombás keveréket, a másikkal pedig befedem. (Külön-külön is megkenhetjük a lepényeket.) Tetszés szerint összehajtogatom vagy felsodrom, a tetejére még melegen reszelt sajtot szórok.Antal Éva csólyospálosi olvasónk 21 éves, egy évig szakácsnak tanult. Jelenleg főiskolára jár, vendéglátó és szálloda szakra. Szívesen tanulmányozza, gyűjti az étel- és süteményrecepteket. Mamája egyik süteményreceptjét szeretné közkinccsé tenni. Ez a tészta egy nap alatt puhul meg, érdemes előre elkészíteni.
Balaton-szelet
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg porcukor, 3 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 5 dkg margarin, 45 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
A krémhez: 2 dl tej, 2 evőkanál búzadara, 10 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 csepp rum, baracklekvár.
Először is elkészítjük a tésztát. A porcukrot a mézzel, a tejjel és a margarinnal gőz fölött felfőzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, amelyben előzőleg elkevertük a szódabikarbónát. A masszát négy részre osztjuk, és vékony lapokat sütünk belőle zsírozott, lisztezett tepsiben. (Vigyázat, gyorsan megsülnek a lapok!)
A krémhez a cukorral és a kakaóporral kikavarjuk a búzadarát, majd a tejben felfőzzük. Egy tálban a vajat a porcukorral habosra keverjük, és egy csepp rumot teszünk bele. Összekeverjük a kihűlt főzött krémmel. Az első lapra krém kerül, lap, középre lekvár, majd lap és megint krém. A felső lapot porcukorral megszórjuk.
metropol.hu
metropol.hu
she.life.hu
vg.hu
bama.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
ripost.hu
mandiner.hu
origo.hu
origo.hu