Kóstoljon bele a vidék ízébe!

ABC2007. 07. 06. péntek2007. 07. 06.
Kóstoljon bele a vidék ízébe!

Sárgadinnyekrém mentával

Hozzávalók: 3 dl tejszín; 1 sárgadinnye; méz; 1 citrom leve; 4 szál menta.

A félbevágott sárgadinnyét kimagozom, héjából kimetszem. Kb. 8 vékony szeletet levágok és félreteszek a díszítéshez, a többit felkockázom, botmixerrel pürésítem. A tejszínt a dinnyepéppel, ízlés szerinti mennyiségben mézzel - esetleg porcukorral - és citromlével együtt tálba teszem, majd kemény habbá verem. A krémet magas falú üvegkehelyben vagy tálban tálalom, a tetejére helyezem a félretett dinnyeszeleteket. Friss mentalevéllel kínálom.

Paradicsomos burgonyakrémleves

Hozzávalók: 30 dkg burgonya; fél l paradicsomlé; fél cs. zeller zöldje; fél cs. petrezselyem zöldje; fél cs. bazsalikomlevél; 1 kis fej vöröshagyma; só; fekete bors; 1 evőkanál étolaj; 1 csésze rizs; 1 dl tejföl; paradicsom.

A meghámozott, apróra darabolt burgonyát fél liter vízbe teszem főni. Sózom, borsozom, hozzáadom a meghámozott, apróra vágott vöröshagymát, és puhára főzöm. Hagyom kihűlni, majd az egészet botmixerrel pépesítem. Ezután ismét visszaöntöm a fazékba, simára keverem a tejföllel és a paradicsomlével, a megmosott, lecsöpögtetett és finomra vágott zöldfűszerek felével, majd öt percig főzöm, közben folyamatosan kevergetem. Amíg a leves fő, a rizst is a szokásos módon, kevés olajon megmelegítve, sós vízben megfőzöm, meleg vízzel leöblítem.
Tálaláskor a megfőtt rizst leveshez adom levesbetétként, majd rászórom a maradék, apróra vágott zöldfűszereket. A megmosott paradicsomokat felnégyelem, a leves tetejére fektetem, majd friss bazsalikomlevéllel díszítve teszem az asztalra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek