Első falat a szegényeké

Összetartozunk – a megőrzött és nemzedékről nemzedékre továbbadott ünnepi ételek, egy-egy nemzet hagyományos fogásai ezt a közösségi érzést is üzenik. Ez idő tájt sok helyen sokféle étel kerül az asztalra – ezekből csemegéztünk receptújságunk, a Vidék íze segítségével.

ABC2008. 12. 19. péntek2008. 12. 19.

Kép: Gesztenye leves Fotó: Szigetváry Zsolt

Első falat a szegényeké
Gesztenye leves Fotó: Szigetváry Zsolt

Németországban az ünnepi menü általában négyfogásos, és a többi európai országtól eltérően halat csak ritkán tálalnak fel. Hideg előétellel kezdenek, ez többnyire kaviár pirítóssal, ezt húsleves követi, majd liba-, esetleg kacsasült párolt zöldségekkel, káposztával vagy gyümölccsel körítve. A desszert is kiadós: legtöbb helyen a híres Stollennel, a karácsonyi kaláccsal fejezik be a bőséges lakomát.

A portugálok tonhalat esznek, sütve-főve, végül cukrozott bundás fehér kenyérrel zárul az ünnepi menü.

A görögök disznó-, bárány- vagy kecskehúst sütnek. Kedvelt deszszertjük a melomakarona: ez egy dióval töltött és mézbe mártott sütemény. Másik édességüket Krisztus kenyerének hívják: kerek kalácsforma ez, tetejét kereszt és annak a szakmának a jelvénye díszíti, amit a ház ura űz.

A svédek aszalt szilvával töltött hízott libát, kappant sütnek, körete a párolt káposzta. Előszeretettel válogatnak a tengeri halak közül, első helyen a pácolt hering és a lazac áll.

Franciaországban az étkezési szokások és fogások régiónként eltérőek. Dél-Franciaországban például a karácsonyi kalácsot hagyományosan keresztbe vágják, és mielőtt ennének belőle, az első részt mindig egy szegény embernek kell ajándékozni. Elzászban a roston sült kacsa a környék büszkesége, míg Bretagne-ban a hajdinás karácsonyi sütemény. Burgundiában pulykát és gesztenyét fogyasztanak, Párizsban pedig az osztriga a kedvenc karácsonyi fogás, amelyet a híres fatörzstorta követ.

Lengyelországban a cékla- és a gombaleves, valamint káposztás ételek, töltött tészták meg édes, mákos sütemények járják.

A spanyolok szívesen esznek mandula- vagy gesztenyekrémlevest. Ezenkívül arrafelé libasült, saláták és egy turron nevű, grillázsos deszszert a szokásos fogás.
Olaszországban ünnep idején is elmaradhatatlan fogás a tészta. Finom diós vajjal öntik le a sajttal, spenóttal, hallal töltött tésztaféléket. Szokásos édesség a mazsolával, kandírozott gyümölccsel ízesített karácsonyi kenyér, a panettone. Nápolyi specialitás a fügefalevélbe töltött, mézbe mártott diós sütemény. Az olaszok barátaiknak karácsonykor hagyományosan szárított lencsét ajándékoznak, hogy levest készítsenek belőle. Ez emlékezteti őket a szerény időkre, és a babona szerint ez hoz szerencsét nekik a következő évben. Nincs egységes karácsonyi menü, északon a vadat és a szárnyasokat részesítik előnyben, Veneto tartományban pulykát vágnak és polentával körítik a pecsenyét. Toscanában a szentestei vacsora legékesebb fogásának a hal számít, akár 10-20 fogás kíséretében. Rómában a tradicionális főétel a capitone, mely egy hatalmas angolna roston vagy sütőben megsütve.

Az írek karácsonya az ír katolikus szokásokat ötvözi a kelta pogány, valamint az anglikán protestáns hagyományokkal. Az asztalra karácsony előestéjén kenyeret és tejet tesznek, az ajtót pedig nem zárják be – Mária és József a kisdeddel bármikor betérhet, ha elfáradtak és megéheztek a hosszú úton. Az asztalra általában töltött pulyka, sült sonka, valamint áfonyaszósz és a híres karácsonyi lángoló puding kerül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek