Hogyan tovább, Lili?

Belopta magát a szívünkbe rendkívüli énekhangjával, érzékeny, finom lelkével, tudatos jellemével Széchenyi Lili. Egy ország szurkolt neki a Sztárban sztár leszek! című tehetségkutató műsorban, ahol végül második helyezett lett. A show óta mit sem hallottunk felőle, holott nem szabad feledésbe merülnie egy ilyen tehetséges ifjú lánynak, aki a dalaiban lélektől lélekig szól.

Az olvasó oldalaB. Pintér Dalma2024. 03. 24. vasárnap2024. 03. 24.

Kép: 20240220 Budapest Széchenyi Lili énekes a Millenáris parkban Fotó: Kállai Márton KM Szabad Föld, Fotó: Kállai Márton

Széchenyi Lilit a TV2 Sztárban sztár leszek! című műsorában az egész ország megismerte
Fotó: Kállai Márton

Általános iskolában hat évig zongorázott, s a tanára már akkor felfedezte a tehetségét. A gimnáziumot színjátszás, dráma tagozaton végezte Budapesten. Közönség előtt egy diákoknak szóló dalesten énekelt először; hangján a jelenlévők, s ő maga is megdöbbent. Attól fogva énektanárhoz járt, és tudatosabban fordult a vágyott karrier felé.

A húszesztendős lány az érettségi után nem jelentkezett egyetemre, mert úgy érezte, hogy megcsömörlött az iskolai követelményekben. Szeretne tanulni, fejlődni, de inkább önszorgalomból, a maga útját járva. A szülei maximálisan támogatják őt, hogy a lelke harmóniája és saját érzései szerint alakítsa az életét. Így is tett. A fejébe vette, hogy nyárra a nővéréhez utazik Indonéziába, világot látni, tapasztalatot szerezni. De közbeszólt az énekes műsor (vagy az élet), ahová végül 2023 nyarán a barátja unszolására jelentkezett.

Tudta, hogy az énekesi pályáját jelentősen előrelendítheti, ha egy este alatt több ezren megismerik őt. A TV2 Sztárban sztár leszek! című műsorában látta a fejlődés lehetőségét, hogy más előadóművészek bőrébe bújva jobban felfedezze az énekesi énjét. Bár az érzékeny lány magától idegennek gondolta a tévés világot, pozitív élményként élte meg az emberi légkört és a stáb segítőkészségét, ami a forgatások alatt körülvette őt.

Lelkileg sokat dolgozik azon, hogy levetkőzze az előítéleteit. A kíváncsisága rendszerint átlendíti ezen a személyiségbeli nehézségen. Maximalizmusából, ami olykor gátat szabott annak, hogy több énekes videója kikerüljön a közösségi oldalára, sikerült lejjebb adnia. Szereti az elmélyült beszélgetéseket, a jó társaságot, de a korából és a jelleméből adódóan türelmetlen – mondja csendesen. A már említett érzékenységét, empátiáját, amely legtöbbször nagy teher a mindennapokban, viszont jól tudja kamatoztatni a művészetében.

A vele történteket, szíve mély érzéseit önti dalba. Legfőképpen saját és sokak lelki vívódásai foglalkoztatják: az önbizalom és az elfogadás hiánya, a nőiség megélésének nehézségei. – A megénekelt érzések és gondolatok ekképpen csendesednek odabent, alakulnak és fejlődnek – árulja el.

Boldog, kiegyensúlyozott családban cseperedett fel. Azt gondolhatjuk, hogy ükapja, gróf Széchenyi István neve elvárást és nagy terhet ró rá. De valójában a legnagyobb magyar gondolatisága, szellemisége, hogy az emberekért tegyen valamit, inkább belső hajtóerőként munkálkodik az ifjú énekesnőben. Jómaga úgy érzi, hogy a művészetével tud sokat adni mindannyiunknak. Ha egy dala felszabadít a hallgatójában gondolatokat, érzéseket – örömöt vagy épp sírást vált ki –, már elérte a célját.

Ahogy fellépett a tehetségkutató műsor színpadára és énekelt, a közönség valósággal őrjöngött érte. A mély- és üveghangok is tisztán szóltak dalaiban. Kovács Kati Nem leszek a játékszered előadásával ezrek lelkébe lopta be magát. Legnagyobb kihívásként azt élte meg, amikor Lady Gaga bőrébe kellett bújnia. De a popdíva elidegenítő attitűdjét jól be tudta építeni a későbbi fellépéseibe, ami egy pluszenergiát adott az előadásainak.

Egyenes út vezetett a döntőig, s egy ország drukkolt érte. Szülőfaluja, Gyermely egy emberként összefogva külön Facebook-csoportban (is) kampányolt Liliért. Amikor végül az aranykonfetti nem rá hullott, érzett némi csalódottságot. De nem törte meg a második helyezés. Élményt, tapasztalatot adott neki a műsor. Továbbá olyan lehetőségeket és szakmai kapcsolatokat is hozott az életébe, amelyekre támaszkodhat a továbbiakban.

A show után az Anima Sound System, 1993-ban alakult népzenei és alternatív kevert stílusú akusztikus zenekar felkérte énekesnek. Már megkezdték a közös munkát. Mellette dolgozik a saját dalain, amelyekből – tervei szerint – őszre elkészül az első saját lemeze. Őszinte és finoman nyers lesz, vagyis igazán „lilis”. Ugyanakkor a populáris hangzásra törekszik.

A barátja, akihez tavaly ősszel Budapestre költözött, biztos támaszként segíti őt abban, hogy jelenleg csak az énekesi karrierére koncentráljon. Szeret a nyüzsgő nagyvárosban élni, de szülőfalujába mindig szívesen hazalátogat a szüleihez, a barátaihoz, vagy csak feltöltődni, kikapcsolódni.

Az éneklés mellett szívesen sportol a hétköznapokban. Falat mászik, jógázik, súlyokkal edz. Igyekszik olyan elfoglaltságokkal kitölteni az idejét, amelyek boldoggá teszik. Korát meghazudtoló bölcsességgel int türelemre, elfogadásra, feltétel nélküli szeretetre mindannyiunkat.

Szilárd meggyőződéssel követi a céljait. Szeretne egy év múlva koncertet adni nagyobb közönség előtt, kezében tartani az első önálló lemezét; idővel elismert énekessé válni. S ha a tervei mégsem sikerülnének, akkor sem fog lelkileg megtörni. Családja, barátai védőhálóként veszik körül. Szerető és biztonságot jelentő támogatásuk mellett nem félne keresni más álmot, amit ugyanúgy szívvel válthat valóra.

 

Ezek is érdekelhetnek