Feladni sohasem szabad

Társkereső rovatunkban már hagyomány, hogy ilyenkor, tavasz végén, nyár elején egy esztendő levelei alapján egy kis statisztikát készítünk. Az utóbbi egy évben szerkesztőségünkbe 105 olvasótól 137 társkereső levél érkezett, s ezekre 255 válaszlevél. Van, aki többször is próbálkozik, s úgy véljük, helyesen teszi. Nem egy olyan olvasónkat ismerjük, akinek így sikerült végül társra lelnie, s most mind a ketten boldogok. Feladni tehát sohasem szabad.

Az olvasó oldalaDulai Sándor2024. 06. 17. hétfő2024. 06. 17.

Kép: Társra vágyik az ember

Társra vágyik az ember

A 105 levélíró közül 65 nő és 40 férfi. A nők száma egy évvel ezelőtt ugyanennyi volt, a férfiaké viszont ez idő alatt 13-mal csökkent, így az akkori 55–45 százalékos nő-férfi arány 62–38 százalékra változott. Továbbra is a 60-70 éves korosztályból írnak a legtöbben, őket az 50-esek és a 80-asok követik, de kaptunk levelet 90-en túli úrtól és 24 éves hölgytől is. Egy társkereső levélre átlagosan 1,86 válaszlevél jött, az egy társkereső olvasóra jutó válaszok száma viszont – mivel van, akinek több levelét közöltük s így újabb válaszleveleket kapott – 2,42. Két éve a nők, egy éve pedig a férfiak javára billent a mérleg, a válaszok arányát tekintve most nincs lényeges különbség a két nem között.

A csúcsot a válaszlevelek tekintetében egy 40-en inneni hölgy tartja 22 és egy nyugdíjas korú úr 19 levéllel. Egyikük egy év alatt ötször, a másikuk négyszer keresett társat, de tudomásunk szerint még nem talált. Azok közül, akik egy levelet írtak, 11-en kaptak 5-10 válaszlevelet, 7 férfi és 4 nő. A leggyakoribb az 1-4 válaszlevél, és 33 társkereső olvasónk (13 férfi és 20 nő) jeligéjére sajnos senki sem válaszolt. Ez az arány igen magasnak látszik, a valóságos válaszok száma azonban ennél bizonyosan jóval több, mert akik a társkeresésükben megadják a telefonszámukat, ily módon is elérhetők. Ezt tette társkereső olvasóink 30 százaléka, 14 férfi és 18 nő. A lehetséges partnerek között így könnyebben teremtődhet kapcsolat, hölgyolvasóinknak ezt azonban továbbra sem ajánljuk, mert nem egyszer érkezett panasz, hogy kóros lelkű férfiúk szexuális ajánlatokkal zaklatták őket. (Egy-két esetben ennek a fordítottja is előfordult.)

Fő a bizalom, de az óvatosság sosem árt. Ismerjük meg előbb jól egymást, és ne hamarkodjuk el a döntést. Nem kell mindent idejekorán megígérni, mert ami az elején szépnek látszik, nem biztos, hogy tényleg az. Attól kezdve, hogy valaki tollat vesz a kezébe és táskereső levele írásába kezd, a legfontosabb, hogy legyen őszinte. Ugyanez a válaszlevél írójára is igaz, nem érdemes becsapni egymást.  Idős korban ez még fontosabb, mint korábban, mert ilyenkor már különösen nehéz – vagy tán nem is lehet – kiheverni egy csalódást.

Hogy miért vonzó az egyik társkereső levél, a másik meg miért nem, néha nem is olyan könnyű megérteni. Van, akire esküdnénk, hogy sikere lesz, és mégsem, másnak meg tán kisebb esélyt gondolnánk, és ő kap több levelet. Egy biztos: akik csak általánosságokat írnak magukról és igényeikről, azok nem sok jóra számíthatnak. Tapasztalataink szerint még az önmagukban oly pozitív lelki tulajdonságok felsorolása is kevés, az emberek szeretik a konkrét dolgokat. A legfontosabb talán az életkor meg a családi körülmények: a gyerekek, az unokák, a kapcsolat velük. Vagy az, hogy valaki miért maradt egyedül. De fontos a ház, a lakás, ahol él, a kert, ha van, s hogy mivel tölti idejét, életében mire vágyik. Ezek után fogalmazzuk meg, hogy milyen társat szeretnénk és tőle mit várunk, mit tudunk adni neki. Már a jelige is sok mindent elárul, ezért érdemes jól átgondolni, nem csak odaírni valamit.

Egy-egy levél mögött olykor szívszorító sorsok, történetek vannak. Mindezt persze nem lehet egy társkereső levélben részletezni, de a válaszlevél után telefonon vagy az első találkozások alkalmával már lehet erről beszélni. Így ismerhetjük meg jobban egymást, s juthatunk el együtt a megfontolt döntésig – becsülve a másik életét, felelősséget vállalva érte. 

A magánynál nincs rosszabb, s egy hű társ mindent megváltoztathat. Írjanak hát bátran nekünk, vagy hívjanak telefonon, hogy segíthessünk, tanácsot adhassunk. S arra kérjük kedves társkereső olvasóinkat, hogy tudassák velünk, ha már nincsenek egyedül. Mert ez számunkra is igazi öröm...


 

Keretes


VÁLASZOLUNK KÉRDÉSEIKRE

Kérjük kedves társkereső olvasóinkat, hogy leveleiket a következő címre küldjék: Szabad Föld Szerkesztősége, Társkereső rovat, 1082 Budapest, Üllői út 48. Írhatnak a [email protected] e-mail címre is. Mivel a leveleiket jeligével jelentetjük meg, kérjük, feltétlenül válasszanak jeligét, de adják meg a pontos postacímüket nekünk, mert e nélkül a jeligéjükre érkezett válaszleveleket nem tudjuk elküldeni önöknek. A megjelenésért nem kell fizetni. A feladók kiétét bizalmasan kezeljük, címüket, telefonszámukat senkinek sem adjuk ki. (A társkereső hirdetésben telefonszámot csak külön kérésre közlünk.) Szerkesztőségünk címén várjuk azok leveleit is, akik a társkeresésekre válaszolnak. Fontos, hogy a borítékon (vagy az e-mail címünkre érkezett válaszlevelekben) feltüntessék a lapban megjelent társkereső levél jeligéjét, mert a levelüket csak így tudjuk továbbítani a feladójának. Minden kérdésükre szívesen válaszolunk a 06-30/515-7063-as telefonszámon, e-mailben vagy postai úton.

Valamennyi kedves olvasónknak sok szerencsét, hűséges és szerető társat kívánunk!


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek