Mit rejt a Kalendárium?

Újra megjelenik a Szabad Föld Kalendárium, annak immár XX. évfolyama. Érdemes idejében megrendelni, mert így önök lényegesen olcsóbban jutnak hozzá, mintha a kézbesítőknél, a postán vagy az újságárusoknál vásárolják meg.

Az olvasó oldalaDulai Sándor2024. 10. 07. hétfő2024. 10. 07.
Mit rejt a Kalendárium?

Mit rejt a vidék hetilapjának 2025-ös Kalendáriuma? Olvasnivalót egész esztendőre, elgondolkodtató és változatos, sokszínű tartalommal. A riportok, interjúk, portrék, tematikus összeállítások, izgalmas történetek mellé igyekeztünk ezúttal is sok hasznos információt, jótanácsot, praktikus tudnivalót összegyűjteni.

 

Évkönyvünkben megtalálják a naptárt – névnapokkal, a szentek napjaival, az ünnepekkel, évfordulókkal és jeles napokkal, horoszkóppal, a hónap időjárásával, a családi feljegyzésekhez jegyzetsorokkal. Kalendáriumunkban mellékletként ott a falinaptár, s a vásárnaptár mellett van részletes névnaptár is. 

A 2024-es év krónikájában sorra vettük azokat az eseményeket, amelyekről a legtöbbet beszéltünk. Persze más a fontossági sorrend attól függően, hogy hol lakik valaki – a kistelepüléseken élők számára például nagyon sokat jelent, hogy a Magyar Falu Programban a 2021-ben meghirdetett 50 milliárd forint keretösszegű pályázatnak köszönhetően eddig 1400 településen sikerült megmenteni a kisboltokat Magyarországon. Köztük száz olyan falu van, ahol a bolt már évekkel ezelőtt bezárt, de a pályázati pénzből újra megnyitották. Márciustól életbe lépett a helyközi közlekedés új tarifarendszere, a vármegye- és országbérletek jóvoltából körülbelül négymillió ember számára váltak olcsóbbá és egyszerűbben elérhetővé, praktikusabbá a MÁV-Volán járatai. Július elején elindult az otthonfelújítási program, hosszabb időre és többféle tevékenységre igényelhető támogatás. Harmincszázalékos energiamegtakarítást kell azonban elérni, a felújítások legfőbb hozadéka így az, hogy jelentősen csökkenti a támogatott családok energiafelhasználását.

Közben júniusban lezajlott az önkormányzati és az európai parlamenti választás. Az utóbbit a Fidesz-KDNP szövetség 44,61 százalékos eredménnyel nyerte, a vármegyei közgyűlésekben pedig összességében 47,66 százalékos többséget szerzett, s mindenütt nyert. 

Aztán jött egy nehéz nyár, mert a hónap végétől hőség és aszály tört ránk, amely egészen szeptemberig tartott. Augusztusban a talaj felső egyméteres rétegéből az ország nagy részén – főként délen, délkeleten – már két-három havi csapadék hiányzott. Szeptember közepén viszont nálunk és a környező országokban az átlagosnál sokkal több csapadék hullott, hirtelen megáradt a Duna és több folyónk, minden erőt összpontosítani kellett a védekezéshez. 

A globális klímaváltozás okaival és következményeivel – melyek a mezőgazdaságból élőket különösen sújtják – évkönyvünkben mi is hosszasan foglalkozunk, keresve a lehetőségeket, amelyekkel élve mindezekkel szembeszállhatunk. 

Rovataink témáit igyekeztünk úgy megválasztani, hogy a nagyszülőktől az unokákig minden korosztálynak tudjunk újat, érdekeset mondani. Összeállítást készítettünk a Rákosi- és a Kádár-rendszer parasztpolitikájáról, a kényszerkollektivizálásról, kulturális szokásaink változásáról, az öröklési tudnivalókról vagy arról, hogy ki mit gyűjt nálunk. Gyermekvilág rovatunkat a gödöllői Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda harmadik osztályos tanulóinak rajzai színesítik.

Kalendáriumunkban olyan embereket mutatunk be, akik soha nem adják fel s másokért is küzdenek. Panaszkodás helyett társakat keresnek, közösséget építenek. A magyar vidék családi hetilapjának évkönyveként célunk a családok boldogulásának elősegítése. Házunk tája rovatunkban pénzt is érő ötletekkel állunk elő ehhez, Egészségünk rovatunk pedig a betegségek megelőzéséhez ad tanácsokat.

S persze ismét lesznek rejtvények, játékok, értékes nyereményekkel. Nyereményjátékunk díjainak összértéke több mint 500 ezer forint. 

Ezt kínálja önöknek a 2025-ös Szabad Föld Kalendárium, amely 300 forint kedvezménnyel, 1390 helyett 1090 forintért megrendelhető, és rövidesen ott lehet az önök asztalán. Kérjük, fogadják olyan szeretettel, ahogy mi készítettük hónapokon át!

Ez is érdekelhet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek