Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Két gyulai cég több mint 1,5 milliárd forintot fordít arra, hogy olyan biosört, illetve biotejet állítson elő, mely nemcsak finom, hanem már az egészséget védi. A Nemzeti Technológia Programból ehhez 1,1 milliárd forintot nyertek el.
Az ember nem is hinné, milyen jó üzlet a biosör. Bár itthon még nincs piaca, Európa fejlettebb felén viszont már évente legalább 10 százalékkal nő az értékesítés. Itthon a Körös-Maros Biofarm Kft. szánta rá magát, hogy százmilliókat szánjon ennek kutatására és fejlesztésére. Négy év alatt összesen 709 millió forintot fordítanak e célra, melyből millió forint a támogatás. Hogy komoly az ügy arra garancia, hogy a gyulai cég a konzorcium tagja a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutató Intézete (Martonvásár), a budapesti Corvinus Egyetem Sör és Szeszipari Tanszéke, az Inter Sába Kft. kecskeméti sörgyára, és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Egészségvédő sör alternatív gabonából. Kissé furcsa cél, melynek lényege, hogy alakorból – ez egy ősi gabonaféle – bio körülmények között termesztett egyéb alapanyagokból – komló – olyan sört, illetve söröket állítsanak elő, melyek alacsony alkoholtartalmúak, nagyobb ásványi anyag tartalommal, nagyobb antioxidáns kapacitással és magasabb vitamintartalommal rendelkeznek – tudta meg a Hír6.hu Dancs László projektvezetőtől. Mivel biztosra akarnak menni, a söröket a fejlesztés alatt folyamatosan tesztelik, azaz kóstoltatják a fogyasztókkal.
A Munkácsy Tej Kft pedig arra alapozza terveit, hogy a tej nemcsak a tehéntől, hanem a vele etetett takarmánytól lesz olyan, amilyen. Ha a normál biotejnél is biobbat akarunk csinálni, akkor a takarmánnyal kell kezdeni valamit. Na így szálltak be a kutatási-fejlesztési programba növénynemesítők, akik a kukorica génjeit veszik górcső alá. Várhelyi Zoltán projektvezető szerint komplex kutatási-fejlesztési rendszer kidolgozását tervezik, amely a genetikai kutatásoktól integrálja az ökológiai növénynemesítés, a vetőmagtermesztés, és a növénytermesztés területeit az ökológiai állattenyésztési kutatásokkal, a fogyasztóhoz eljutó állati eredetű élelmiszerekig. Ezért lett a konzorcium tagja a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutató Intézete, a szegedi Gabonatermesztési Kutató Intézet, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutató Intézet. A négyéves projekt összköltsége 814 millió forint, amelyből 607 millió a támogatás.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu