Oscar-díjas csillag született

Magyarország első bűvészvilágbajnoka jó néhány elismerést begyűjtött már – legutóbb Párizsban kapta meg a bűvészek Oscar-díját. Hajnóczy Soma a Csillag születik televíziós tehetségkutató első szériájában tűnt fel.

BulvárBorzák Tibor2009. 10. 31. szombat2009. 10. 31.
Oscar-díjas csillag született

– Hány díja van összesen?
– Legalább húsz, hat-hét év termése. A legfontosabbak közt tartom számon a tavaly őszi elismerésemet: színpadi bűvészetben lettem első Olaszországban. Idén márciusban Las Vegasban nyertem meg a Golden Lion Awardot, nem sokkal utána Svájcban a Magic Rings nagydíját, júliusban pedig Pekingben lettem világbajnok.

– Ha jól tudom, ön az első magyar bűvészvilágbajnok.
– Valóban, ilyen címet még nem szerzett más előttem. A világversenyt háromévente rendezik, mindig más országban, az idén Kína volt soron. Ez tehát egy szuperdöntő, ahol a különböző kategóriák győztesei indulnak az abszolút világbajnoki címért.

– Amit sikerült elnyernie, ráadásul igen fiatalon…
– Huszonnégy évemmel az egyik legfiatalabb versenyző voltam. Magyarországon is én vagyok a szakma Benjáminja.

– Ünnepelték Pekingben?
– Abban a szerencsében volt részem, hogy a szakma és a közönség is ismert már. Ujjongó tömeg és tapsvihar fogadott. Nem győztem autogramot és fotót osztogatni. De nem ettől lesz valaki világbajnok.

– Hanem?
– Produkcióm minden eleme teljesen új és eredeti, az összes trükköt én fejlesztettem ki. Sőt, a zene nagyobb része is tőlem származik. A cilinder és a nyúl időszaka lejárt, én a modern bűvészet képviselője vagyok. A mutatványok pergőbbek, gyorsabbak, és a kellékarzenál is jelenünkből származik. A Phone Act című számomban például mobiltelefon, pénz, újság, aktatáska szerepel, rohanó világunk üzletemberét jellemzem a trükkök segítségével.

– Ezzel nyert Párizsban is?
– Igen, amiért a Mandrakes d’Or-t, a bűvészek Oscar-díját adták át, amit többek között David Copperfield is kiérdemelt. Az elismerésről a neves francia bűvészakadémia dönt, a világ aktuálisan legjobb bűvészeit tisztelik meg vele. A díjat csillogó külsőségek között adják át egy televíziós műsor keretében.

– Mi a hozadéka?
– Egyre szélesebb kapuk nyílnak meg előttem. Számos helyre hívnak, nem csak fellépésekre, hanem szakmai konferenciákra is járok. Külföldön jobban ismernek, mint idehaza. Nálunk a modern bűvészet nem annyira ismert, éppen ezért jövő tavasszal, az A38-as hajón, havi egy alkalommal megnyílik az illúzió- és humorszínház.

Hajnóczy Soma győztes bűvészszáma a www.somashow.com videotárában tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetnek