Rejtett kamerás felvételek Travolta zsarolási ügyében

Rejtett kamerás felvételek megtekintésével folytatódott a bahamai bíróságon John Travolta zsarolási pere. A színész fiának tavalyi halála körül még mindig sok a kérdőjel.

BulvárRomvári Orsolya2009. 10. 08. csütörtök2009. 10. 08.
Rejtett kamerás felvételek Travolta zsarolási ügyében

A 16 éves Jeff Travolta autista volt, s valószínűleg epilepsziás rohamot kapott a család Bahamai birtokán. Halálát megelőzően John Travolta a kiérkező mentősöket arra kérte, hogy fiát ne a bahamai kórházba, hanem a repülőtérre vigyék, s aláírt egy nyilatkozatot, amelyben lemond gyermeke orvosi ellátásáról. Travoltáék a bíróságon azt vallották: fiúkat az Egyesült Államokban szerették volna kezeltetni, ezért írták alá a lemondó nyilatkozatot, arról azonban fogalmuk sem volt, mi szerepel pontosan a papíron. A fiút végül mégis a bahamai kórházba szállították, ott azonban már nem lehetett segíteni rajta.

Később a kiérkező mentősök egyike megzsarolta Travoltát: ha nem fizet, nyilvánosságra hozza az orvosi ellátás visszautasításáról szóló dokumentumot. Hallgatásáért 20 millió dollárt követelt, végül 10 millióban állapodott meg a családdal. A zsaroló és Travoltáék ügyvédjének egyezkedéséről rejtett kamerás felvétel készült.

Az esküdtszék elé kerüt videón a család jogi képviselője 250 ezer dollárt ajánlott a zsarolónak, amit Tarino Lightbourne azzal utasított vissza, hogy: „a jelzálogom több ennél”. Egy másik felvételen az ügyvéd azt kérdi a mentőstől: „Ugye tudja, hogy amit teszünk, az bűncselekmény?”

Máig nem világos, hogy Travoltáék miért fizettek a zsarolónak. Annyi mindenestre tudható, hogy Jeff halálát követően többen is felvetették a szülők felelősségét. Sokan nem értik, hogyan maradhatott szakképzett ápoló nélkül a folyamatos felügyeletre szoruló fiú. A halálát megelőző 10 órában senki sem ügyelt Jeffre, míg végül ápolója, Jeff Kathrein talált rá az akkor már alig élő fiúra. Jeff Kathreinnek nincs egészségügyi végzettsége, ellenben bensőséges viszony fűzi Travoltához. A bulvárlapok szerint kettejük viszonya több puszta barátságnál – a homoszexuális viszony gyanúját a két férfit csókolózását megörökítő fotó is megerősíti.

Azt is Travoltáék szemére vetik, hogy vallásuk miatt nem kaphatott gyógyszeres kezelést a beteg fiúk. A szcientológiai egyház ugyanis elutasítja a hagyományos pszichológiai, pszichiátriai módszereket, és ellenzi a mentális betegségek gyógyszeres kezelését. A szcientológusok úgy hiszik, a lelki betegség az ember korábbi bűnei miatti büntetés. Valószínűleg ez is szerepet játszott abban, hogy a Travolta család csak Jeff halála után ismerte el, hogy fiúk autista volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek