A szerelem titka

Az, hogy mi a szerelem, évszázadok óta foglalkoztatja az embereket. Művészek, tudósok próbálják megfejteni ma is a szerelem misztériumát, több-kevesebb sikerrel.

BulvárSzabó Enikő2009. 11. 21. szombat2009. 11. 21.
A szerelem titka

Helen Fischer antropológus – összegezve majd’ harminc év tapasztalatát - arra a következtetésre jutott, hogy a szerelem három különböző érzésből tevődik össze: a nemi vágyból, a romantikus érzésekből és a szeretett személyhez való kiegyensúlyozott kötődésből. Az agyban három különálló idegi hálózat köthető ezekhez az érzésekhez, és a három érzelem bármelyik kombinációja előfordulhat. Lehet, hogy először szeretkezünk valakivel, aztán beleszeretünk és végül kötődünk hozzá, de az is lehet, hogy először kötődünk valakihez, aztán szexuálisan megkívánjuk és végül beleszeretünk.

Azt gondolnánk, a szexuális vonzalom erősebb mindennél, de a kutatónő szerint nem így van. Szexuális vonzalmat érezhetünk több ember iránt, romantikus érzelmeket azonban általában csak egyvalaki iránt. Érdekes, hogy a békesség és az összetartozás érzését valószínűleg ugyanaz a két hormon váltja ki: szeretkezés után is nyugalom árad szét bennünk és akkor is, ha csak kézen fogva sétálunk a szerelmünkkel.

A szerelem korai szakaszában - ami két évig is eltarthat – hajlamosak vagyunk rosszul ítélkezni a párunkról. Ez egyfajta érzékcsalódás, amely azonban a fajfenntartás szempontjából alapvető funkcióval bír, hiszen különben nem születnének utódok… A kutatónő szerint érdemes addig várni a házassággal, amíg a „rózsaszín köd” eloszlik: ekkor már megfontoltabbak vagyunk és nem utolsó sorban kialakult a kötődés partnerünk iránt.

A szerelem jót tesz az egészségnek: bizonyított, hogy azok az emberek, akik boldog párkapcsolatban élnek, kevésbé hajlamosak a depresszióra és tovább is élnek, mint magányos embertársaink.

Vannak pillanatok, amikor a szerelem igenis fáj. Ilyen, ha elhagynak bennünket vagy ha párunk meghal. A nők túlélési stratégiái jobbak a férfiakénál, melynek oka valószínűleg az, hogy könnyebben megosztják másokkal a fájdalmukat, míg a férfiak nem szívesen mutatják ki szorongásaikat, félelmeiket.

Rába Tímea:
„Nem hiszek abban, hogy létezik szerelem első pillantásra. Abban hiszek – és velem is ez történt -, hogy ha találkozom valakivel, aki felkelti az érdeklődésemet, akivel beindul a kémia, akkor az idővel szerelemmé alakulhat. Mindenképpen kell, hogy meglegyen a kölcsönös vonzalom, az igény arra, hogy jobban megismerjük a másikat. A szépen, fokozatosan kialakuló szerelem lehet tartós és igazi. Tizenhárom éve élek boldog házasságban úgy, hogy szerelmes vagyok a férjembe. Vannak persze konfliktusaink, és nem lángolunk egyfolytában, de a szerelem nem múlik.”

Gaál Noémi :
„Párommal most ünnepeljünk megismerkedésünk ötödik évfordulóját. Rögtön az elején éreztem, hogy ez a férfi kell nekem! Minden sejtem akarta őt. Aztán a kezdeti lángolást felváltotta az ismerkedés, a töltődés időszaka. Szerintem fontos, hogy a kezdeti szakaszból – amikor rózsaszín szemüvegen át látjuk a világot és a párunkat is – hogyan tudunk továbblépni. Az a jó, ha a későbbiekben is megmarad a szerelem, de párosul hozzá a biztonság, a boldogság, az elfogadás, a tisztelet. És akkor egy puha fészekben érzem magam."
 

Ezek is érdekelhetnek