Gyilkos nők

Hogyan képes egy harmincnyolc kilós nő meggyilkolni, majd feldarabolni egy hetven kilós férfit? Mi zajlott le Simek Kitty fejében, amíg alvó nevelőapja fejéhez tartotta a pisztolyt? P. Gál Judit bűnügyi újságírónő ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ legújabb riportkötetében.

BulvárRomvári Orsolya2009. 11. 10. kedd2009. 11. 10.
Gyilkos nők

Közismert, hogy a nők a férfiaknál ritkábban követnek el erőszakos bűncselekményeket. Magyarországon az ismertté vált bűneseteknek kevesebb, mint 15 százaléka írható a gyengébb nem számlájára. Ők általában nem hidegvérű gyilkosok, többségük érzelmi indíttatásból ötl. Áldozatuk rendszerint a hozzátartozójuk: a kegyetlenkedő, alkoholista, erőszakoskodó, esetleg szexuálisan aberrált férj vagy élettárs.

Dr. Fehér Lenke, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa szerint a legtöbbször a hosszan tartó áldozati szerep szenvedő alanya válik bűnelkövetővé. A gyakran évek óta zajló, elmérgesedett viták, a férfi alkoholizálása, kötekedő, erőszakos, durva magatartása hirtelen és váratlan agressziót vált ki az addig csendben tűrő partnerből. Az indulatait hosszú időn keresztül visszafojtó nő a rendszeres provokáló magatartásra erős felindulással reagál, s íme, a. szerepek máris felcserélődnek: az elkövető áldozattá, az áldozat elkövetővé válik.

Többségében ilyen történetek elevenednek meg P. Gál Judit Az Ördögök ügyvédei sorozatának 3. kötetében, amely a magyar kriminalisztika nők által elkövetett leghírhedtebb gyilkosságai nyomába ered. A mozaikdarabkák összerakásában rendőrök, tanúk, rokonok és maguk a tettesek is részt vesznek, de megszólalnak a védőügyvédek is, akik arról vallanak: milyen érzés gyilkosokat védeni...

A könyvben olyan megdöbbentő gyilkossági esetek is helyet kaptak, mint a budapesti taxist meggyilkoló két tinédzser története, Kocsis Franciska megölése, s további részletek kerülnek napvilágra Simek Kitty és a Fekete Angyal ügyéről is.

Ezek is érdekelhetnek