Figyelem: az arccsont is változik a korral!

Az idő előrehaladtával nem csak a bőr ereszkedik meg, de az arccsontok is megváltoznak, ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az arc korosabbnak látszik – állapította meg egy, plasztikai sebészeti szaklapban megjelent tanulmány.

BulvárRomvári Orsolya2010. 03. 25. csütörtök2010. 03. 25.
Figyelem: az arccsont is változik a korral!

A kutatók különböző korcsoportú – 20-36 éves, 41-64 év közötti és 65 éven felüli – nők és férfiak arcáról készült CT felvételeket vizsgáltak, s egy számítógépes program segítségével mérték és hasonlították össze az arccsontok hosszúságát, szélességét és formáját.

Azt találták, hogy a kor előrehaladtával jelentősen megnő az álkapocscsont által bezárt szög (lásd jobb oldali képünkön). Már a fiatalok és a középkorúak között is jelentős különbség mutatkozott az álkapocscsont hosszában, a csont magasága pedig drasztikusan csökken időskorra.

– Az álkapocscsont jelöli ki az arc alsó határát, ezért az idősödéssel járó deformációk nagymértékben rontják az arc esztétikáját. A csonttérfogat csökkenése miatt a szövetek is kevesebb támogatást kapnak, s a bőr megereszkedik az arc alsó részén és a nyakon – mondta Howard N. Langstein, a kutatócsoport vezetője.

Régóta tudjuk, hogy a kor előrehaladtával megváltozik a csontok alakja, de mindezidáig nem vizsgálták, hogy ez miként befolyásolja az időskori megjelenést. A tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a fiatalító műtétek során a bőr felvarrását megelőzően az arccsontok struktúráját is vissza kell állítani, hogy a páciens minél inkább visszanyerje fiatalkori külsejét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek