A csoda az utcán hever!

Artisták, bohócok, mutatványosok, élő szobrok – velük és társaikkal találkozhatunk lépten-nyomon, ha a következő két hétben Pécsre látogatunk. Európa idei kulturális fővárosában ugyanis július 25-ig a cirkuszé a főszerep.

BulvárHardi Judit2010. 07. 11. vasárnap2010. 07. 11.
A csoda az utcán hever!

A CirkuSzínház Produkció, a Karzat Színház, a Magyar Zsonglőr Egyesület és a Hungarofest Nonprofit Kft. csapatai úgy gondolták: éppen itt az ideje, hogy a magyar közönség testközelből ismerhesse meg a színházat, s annak ne csak szemlélője, de résztvevője is legyen. Megszervezték hát a CUF-ot – azaz a Cirkusz és Utcaszínház Fesztivált –, melynek helyszínéül Pécs tereit és utcáit választották.

Lesznek hagyományos, nagy sátras színházi előadások, de a cirkusz élményét a köztereken is megtapasztalhatják a nézők – hála a sok, nagy formátumú utcaszínházi előadásoknak. De várja még az érdeklődőket élőszobor-bajnokság, flashmobok, performanszok, s véletlenszerű utcai akciók, melyekbe bárki bekapcsolódhat.

A fesztivál nem csak Pécs fontos eseménye, de egyben kapocs a másik kulturális fővárossal, Isztambullal is. A török városban – pécsi mintára – szeptemberben szerveznek „Istambul Street and Circus Festival”-t, s a magyar programra török művészek – artisták, animátorok, bűvészek – is ellátogatnak. Mi több, a Kabiledans társulat a július 23-25. közötti hétvégén cirkuszi előadással és tűzshow-val vár mindenkit.

A nagy cirkuszi előadásoknak a Boccaccio parkolóban felállított cirkuszi sátor ad otthont. Itt látható majd a Tuniszi Cirksuzidkola előadása július 18-án, másnap pedig a Baross Imre Artistaképző és CirkuSzínhát Társulat szórakoztat. A Francia Cirkuszakadémia produkciójára három alkalommal kerül sor: július 23-án, 24-én és 25-én.

Az utcaszínházi produkciók színpada a Széchenyi tér, a Kossuth tér és a Barbakán területe lesz. A Ferencesek utcája-Jókai tér-Király utca körzetét pedig számos interaktív játékra csalogató, kreatív énünknek teret adó program népesíti be. E játékokba bárki bekapcsolódhat: így születik produkció a nézelődőknek és alkalom a lelkes résztvevőknek. De a fesztivál része az a szakmai találkozó is, ahová a hazai szervezőket, előadóművészeket, esztétákat, szakértőket várják, s melynek témája a színház, a tánc, az utcai előadóművészet újfajta keveredésének lehetőségei.

Jön a Vándor Vurstli, ez az alternatív utazó játékpark, színes dobóbódékkal, varázslatos szekrényjátékokkal és furmányos masinákkal. Akik a cirkusz világába szeretnének betekinteni, kipróbálhatják magukat a KözPorondon. Ez a nyitott színpad tíz napon át várja a mutatványosokat, bűvészeket, zsonglőröket, utcazenészeket. Ha valaki még nem biztos a tudásában, látogassa meg a Zsonglőreszköz-kölcsönzőt a Ferencesek utcája és a Széchényi tér találkozásánál: itt ugyanis az alapoktól megtanulhatja a zsonglőrködés minden csínját-bínját, kipróbálhatja a diablót, a meteort, az ördögbotot, a virágbotot, a buzogányokat, labdákat, karikákat. A megfelelő eszköz kiválasztásában a Zsonglőr Egyesület tagjai lesznek segítségére.

Akár színésszé is előléphet bárki, ha részt vesz délutánonként a Jókai téren az interaktív utcai játékokban. Nem kell izgulni a szövegmondás miatt: a produkció a résztvevők akarata szerint alakul. Bizonyára mindenki találkozott már élő szoborral valahol. Hihetetlen, némelyek hogyan bírnak annyi időn keresztül mozdulatlanul állni a tűző napon. Nos, most bárki kipróbálhatja, milyen érzés, hiszen a szervezők egyenesen bajnokságra hívják a vállalkozó szelleműeket. Öltözhetnek az utca emberének, de meríthetnek ihletet a mese világából is. A legjobbak – akiket a közönség és szakmai zsűri választ ki – részt vehetnek a holland Arnhem-i Élőszobor-világbajnokságon.

Új műfajok is helyet kapnak a fesztivál programjában: ilyen például a Fúvóscirkusz. Ennek keretében több tucat fúvós zenész – a pécsi Fekete Gyémánt zenekar tagjai – és artisták haladnak át a belváros utcáin, hogy zenéjükkel és artisták produkcióival szórakoztassák a hozzájuk csatlakozó nézőket.

Az utcaszínház fő fellépői a hamburgi Bängditos Theater és az argentin artistákból álló Grupo Puja! csoport, akik július 16-án K@somos című produkciójukkal várják a nagyérdeműt a Széchenyi térre. Előadásukban egyesül a színház, a cirkusz, a tánc, az extrém sport, az építészet, az élő zene és a multimédiás elemek. Az előadás a 2005-ös Fira Tarrega Szabadtéri Fesztiválon elnyerte a legjobb performansznak járó első díjat.

Július 22-én a Kossuth téren látható a lengyel Teatr KTO színház Quixotage című szabadtéri előadása, mely rendkívül gazdag tánc- és akrobatikus elemekben.

Természetesen a külföldi társulatok mellett magyar csapatok is jönnek a fesztiválra. Például a pécsi Janus Egyetemi Színház tagjai, akik Küklopsz című darabjukat július 21-én, 22-én és 23-án este adják elő. Hogy előkészítsék a közönséget, az előadást megelőző hetekben több utcai megmozdulást szerveznek: lesz busójárás a belvárosban, monitorfalas vetítés, húsfőzés bográcsban, szatírtánc. Sőt, Odüsszeusz csapata is megérkezik: a nagy utazó hajójának roncsait, a rakományból megmaradt hordókat vontatják be a belvárosba.

A Magma Tűzszínház két műsorral mutatkozik be a fesztivál programjában. Július 15-én a Tűzjelmez Varietét láthatják a nézők, melyben Farkas Linda csodálatos tűzjelmezei kelnek életre egy tűzzsonglőr előadás keretében. Július 16-án pedig a Fényhalászok-Teremtésmítosz című tánc és multimédia performance látható.

A Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál sátras előadásainak kivételével a több száz utcai program mindegyike ingyenes.

További részletekért érdemes a www.cuf.hu honlapra ellátogatni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek