Figyelem! Mindenki hasaljon le!

Jönnek az aszteroidák, e viszonylag kicsi égitestek, melyeket lehetetlen idejében felderíteni – ám esetleg kiirthatják a jelenkor „dinoszauruszait”, az embert.

BulvárA. Fodor György2010. 09. 08. szerda2010. 09. 08.
Figyelem! Mindenki hasaljon le!

Tegnap két olyan kicsi égi vándor suhant el a Föld mellett, melyek nagy kárt nem okozhattak volna ugyan, de valamire figyelmeztettek: jöhetnek még nagyobb égi bombák is!

A NASA (az amerikai űrkutatási hivatal) közölte, hogy az egyik aszteroida, a 2010 RX30-as, legfeljebb 10-20 méteres átmérőjű, a Hold pályáján belül mintegy 248 ezer kilométeres távolságon belül repült el a Föld felszíne felett. A másik, a 2010 RF12 legfeljebb 6-14 méteres lehet, viszont csaknem 80 ezer kilométerre közelíti meg a Földet. Képletesen szólva: az embereknek van rá okuk, hogy a süvítést hallva a földre vessék magukat.

Az viszont nagyon szokatlan – vagy annak tűnik –, hogy a két aszteroida csaknem egy időben közelíti meg a Földet. Ehhez nem vagyunk hozzászokva, illetve a technológia csak lassan teszi lehetővé, hogy a potenciális veszélyt érzékeljük. Ezek az égi kövek bizonyos méret alatt érzékelhetetlenek: fényvisszaverésük szinte nulla, s olyan gyorsak, hogy megfigyelő legyen a talpán, aki a távcsövén elkapja őket.

A Föld közeli aszteroidákról szinte semmit nem tudunk, legfeljebb filmeket készítünk róluk. A NASA szerint legalább 50 millió (más források szerint „csak” 50 ezer) ismeretlen égitest van földközelben, és semmi garancia nincs arra, hogy valamelyikük nem ütközik velünk.

Egy kisebb aszteroida szétrobban a Föld légkörében. De a nagyobb – ha mérete meghaladja a száz métert – hatalmas károkat okozhat, ha lakott környéket talál el. Hogy milyen pusztítást okozhat egy ilyen becsapódás, arra mindmáig a Tunguzka meteorit a példa, amely a Föld közelében a légkörben robbant fel a 20. század legelején. Hatása felért egy atombombáéval: erdőket fektetett a földre.

A Földnek – azaz a csillagásznak – nincs elég pénze arra, hogy a potenciálisan veszélyes aszteroidákat alaposan feltérképezze, ha ez egyáltalán lehetséges. A politikusok számára – akik nem vették közelebbről szemügyre a Hold felszínét, melyet ilyen becsapódások pöttyöznek – az aszteroida-ügy legfeljebb Hollywoodra tartozik.

A NASA közölte: a két aszteroidát az Arizona állambeli Tucson mellett a Catalina Sky Survey fedezte fel, majd a Massachusetts állambeli Cambridge-ben a Minor Planet Centerben határozták meg pályájukat. Idő tehát alig van: a technológia mai állapota szerint az utolsó pillanatban értesülhetünk arról, hogy egy kis-nagy égi objektum telibe találja Budapestet, a Hortobágyot, vagy éppen Londont, a párizsi Eiffel-tornyot.

A Föld felszíne felett átsuhanó aszteroidák a világűr „figyelmeztető lövései”: jöhet ennél sokkal rosszabb is. így hát mindenki jobban teszi, ha a földre veti magát. Száz vagy ezer év nem számít a nagy időszámításban. Egy aszteroida jöhet holnap, 300 vagy 3 millió évvel később...

Ezek is érdekelhetnek