Mennyit ér az orvosi igazolás?

A munkaügyi perben a bíróságnak elsősorban azt kellet eldöntenie: mennyit ér a felperes orvosi igazolása?

BulvárDr. Tanács Gábor2010. 09. 06. hétfő2010. 09. 06.
Mennyit ér az orvosi igazolás?

A munkáltatónak több játékterme is volt Budapesten. Az egyik alkalmazottal aznap délután közölte, hogy estére nem az addig szokásos terembe, hanem egy másikba lesz beosztva. A fiatalember délután háromkor megpróbálta elintézni a cég személyzeti igazgatójánál, hogy az eredeti helyén maradhasson, s közölte, hogy a másik terembe nem megy. Este fél hatkor megjelent a szokásos munkahelyén, ahonnan elküldték. Ezután eltűnt, a telefonját nem vette fel, dolgozni sem ment. A munkáltató ezért rendkívüli felmondással megszüntette a munkaviszonyt, mire ő – tíz nappal a viszály kezdete után – előállt egy orvosi igazolással, amelyet a vita másnapján állítottak ki. Eszerint a munkavállaló már az előző nap is keresőképtelen beteg volt, ezért nem ment be dolgozni.

Erre az igazolásra hivatkozva emberünk a rendkívüli felmondást a bíróságon támadta meg. Mivel a munkáltató a felmondás indoklásában arra hivatkozott, hogy megtagadta a munkáltatói utasítást, az alkalmazott azzal kontrázott, hogy keresőképtelen beteg volt, nem is tudott volna munkába menni.

A munkáltató tanúk meghallgatását kérte, akik elmondták: a munkavállalónak fél hatkor még kutya baja nem volt, így valószínűtlen, hogy hatkor azért nem jelent meg, mert időközben annyira megbetegedett.

A munkavállaló ekkor azzal érvelt, hogy a főnökének az új munkavégzési helyet jóval korábban kellett volna kijelölnie, az utasítást ezért tagadta meg, sőt nem is tagadta meg, hiszen beteg volt. Amúgy egészen pontosan nehéz megállapítani, miben is állt a betegsége, mert az első tárgyalásokon hányásra és hasmenésre hivatkozott, az orvosi igazoláson viszont az szerepelt, hogy lázas volt, és a torka fájt.

A bíróság úgy ítélte meg: mivel a munkavállaló munkaszerződésében is szerepelt, hogy különböző játéktermekbe oszthatják be, sőt az ilyesmi a cégnél általános gyakorlat, ezért a munkáltató utasítása nem volt jogellenes. Azt pedig a munkavállalónak kellett volna bizonyítania, hogy valóban munkaképtelen volt azon az estén – ehhez az orvosi igazolás nem elegendő, mivel a feltárt körülmények összessége nagyban csökkenti annak hitelét. Ezért a rendkívüli felmondás jogos.

Így hát maradt a tanulság: egy sima orvosi igazolást túl könnyű beszerezni ahhoz, hogy megdönthetetlen bizonyítéknak számítson.

Ezek is érdekelhetnek