Ábrándozás az élet megrontója?

Hitték volna, hogy csupán az esetek alig több mint felében gondolnak arra, amit éppen csinálnak, a fennmaradó időben a képzeletük máshol kóborol? Hogy valaki mennyire érzi jól magát, sokkal kevésbé függ attól, amit éppen csinál, mint amire gondol – állítja a Harvard Egyetem két tudósa.

BulvárRomvári Orsolya2010. 11. 22. hétfő2010. 11. 22.
Ábrándozás az élet megrontója?

Matthew A. Killingsworth és Daniel T. Gilbert több mint 2200 alanyt követett nyomon egy iPhone alkalmazás segítségével. A résztvevőknek rendszeresen be kellett számolniuk arról, hogy a készülék megszólalásakor mit csináltak, hogyan érezték magukat, hol járt az eszük, a gondolataik kellemesek voltak-e vagy sem.

A megkérdezettek − aligha meglepő − szeretkezés közben érezték magukat a legkellemesebben. Ezt követi a sportolás, a beszélgetés, a zenehallgatás, az evés, az imádkozás, a meditáció, a főzés, vásárlás, a gyermekekre vigyázás és az olvasás. A legkevésbé élvezetes időtöltés a szépségápolás, az ingázás, a munka.

Az eredmények szerint az idő 30-65 százalékában az emberek agya egészen másfelé jár, mint ahol éppen vannak s amit csinálnak. A legkevésbé szex közben kódorognak el a gondolatok − a megkérdezettek alig 10 százalékának járt szeretkezés közben máshol a képzelete −, a testápolás alatt azonban a többség elkalandozik. Összességében pedig az idő csaknem felében − 47 százalékában − gondolataink elkószálnak attól, amit éppen teszünk.

A kutatók szerint az, hogy valaki mennyire érzi magát boldognak, csupán az esetek 4,6 százalékában áll összefüggésben azzal, hogy éppen mit csinál, s 10,8 százalékban azzal, hogy mire gondolt. Azonban a kísérlet szerint az ábrándozás nem tesz boldogabbá, sőt, gyakran inkább frusztrációt okoz.

Habár a kellemes tevékenységek közepette kevesebbszer kalandozunk el − (a szeretkezés kivételével) legkevesebb az idő harmadában −, élvezetes időeltöltés közben csaknem ugyanakkora eséllyel támadnak negatív gondolataink, mint unalmas vagy kellemetlen teendők végzése alatt.

− Noha látunk arra bizonyítékot, hogy a képzelet-vándorlás boldogtalanságot okoz, annak nincs jele, hogy a boldogtalan emberek gondolatai gyakrabban kalandoznának el − mondta Matthew A. Killingsworth. A kutatók szerint a boldogság-keresők jobban teszik, ha az „itt és most” szellemiségét vallják a magukénak.