Kleopátra gyöngykoktélt ivott

Nemcsak szépségéről és a férfiakra gyakorolt ellenállhatatlan vonzerejéről híres Kleopátra egyiptomi királynő, hanem némely különös tettéről is. Például arról, hogy a világ legdrágább igazgyöngyét fogadásból feloldotta egy pohár ecetben és megitta.

BulvárUjlaki Ágnes2010. 12. 29. szerda2010. 12. 29.
Kleopátra gyöngykoktélt ivott

Ezt az esetet nem akárki, hanem idősebb Plinius történetíró jegyezte fel. Ő igazán komoly embernek számított, a történészek évszázadokon keresztül mégis legendának minősítették a királynő nagystílű gesztusát. Most azonban egy új kísérlet bebizonyította, hogy mégis megtörténhetett.

Kleopátra fogadott Marcus Antoniusszal, hogy egy ültő helyében el tud fogyasztani egy tízmillió sestertiusba kerülő vacsorát. És megnyerte a fogadást. Amerikai tudósok szerint, mivel a királynő jól ismerte a mérgek és orvosságok titkát, tehát a gyakorlati kémiát, tudhatta, hogy az ecet fel tudja oldani a „biogyöngyöt”, vagyis az igazi, kagylóból származó kalcium-karbonát gyöngyöket. Mivel akkoriban csak ilyen, gyöngyhalászok által a tenger mélyéből felhozott igazgyöngy létezett, ritkaságnak és rendkívül értékesnek számított. Ezért még hihetetlenebbnek tűnt az extravagáns királynő esztelen pazarlása.

A mostani kísérlet bebizonyította: a gyöngy 24–36 óra alatt feloldódik az ötszázalékos ecetsavban, ha pedig felmelegítik az oldatot, a reakcióidő akár tíz percre is csökkenhet. A továbbra is tamáskodóknak azonban nem ajánljuk, hogy ellenőrizzék a kísérletet. Persze, ha van egy felesleges igazgyöngysoruk...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek