Mi van a jégember gyomrában?

A híres gleccsermúmia, az 5300 éves Ötzi, a jégember múmiáját, melyet a bolzanói régészeti múzeumban őriznek, az elmúlt hetekben több ország kutatói vizsgálták.

BulvárUjlaki Ágnes2011. 01. 12. szerda2011. 01. 12.
Mi van a jégember gyomrában?

A kutatók vezetője Lars Engstrand, a stockholmi Karolinska Intézet bakteriológusprofesszora volt, akinek fő kutatási területe a gyomorfekélyt – s közvetve gyomorrákot – okozó Helicobacter pylori. Mintát vettek a gyomortartalomból, valamint 20 szövetmintát Ötzi gyomrából és vastagbeléből, a fog körüli szövetből.

Molekuláris biológusok most elkezdték a gyomorbaktérium vizsgálatát, s a kezdeti eredmények igen biztatóak. A baktériumok DNS-e épségben fennmaradt, így a kutatók, összevetve az eredményeket a modernkori adatbázisokkal, képesek meghatározni, hogy halálakor mi¬lyen kórokozók tenyésztek a jégember gyomrában.

Ha minden a tervek szerint halad, az eredményeket még a nyár folyamán, Ötzi megtalálásának 20. évfordulója előtt sikerül tudományos folyóiratokban közreadni. Remények szerint az elemzések három kérdést segítenek megválaszolni: milyen volt az 5300 évvel ezelőtt élt Ötzi gyomor- és bélflórája, hordozta-e a gyomorfekélyt kiváltó kórokozót, és vannak-e rezisztens (ellenálló) baktériumok a jégember gyomrában?

A rezisztensségért felelős gének kimutatása a baktériumban nagy jelentőséggel bírna, hiszen a felfedezés hozzájárulna hatékonyabb antibiotikumok kifejlesztéséhez. Eddig még sohasem vizsgálhattak a kutatók ennyire régi emberi szövetmintákat. Azt akarják megtudni, hogy miként alkalmazkodtak a gének, miután a baktériumok szembetalálták magukat az antibiotikumokkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek