Műemlékké lett a Beatles zebrája

Negyvenegy évvel a Beatles legendás Abbey Road című lemezének megjelenése után a brit örökségvédelmi miniszter műemlékké nyilvánította az album borítójáról is jól ismert zebrát. A gyalogosátkelő eddig is turistalátványosság volt, védettségét pedig Sir Paul McCartney is üdvözölte.

BulvárBorzák Tibor2011. 01. 16. vasárnap2011. 01. 16.
Műemlékké lett a Beatles zebrája

Noha a Beatles együttes 1970-ben megszűnt, lemezei azóta is eladhatók. Sajnos, a gombafejű fiúk fölött is eltelt az idő, Ringo Starr hetvenéves, Paul McCartney hatvannyolc. Ketten pedig már nincsenek az élők sorában: John Lennon élete harminc évvel ezelőtt tragikus véget ért, George Harrison pedig tíz éve halt meg rákban. Tehát hogy egyszer újra együtt zenéljenek majd, arra csak az égi zenekarban nyílhat lehetőségük.

A hátunk mögött hagyott esztendő fontos évforduló volt a banda történetében: a zenekar tagjai ötven évvel ezelőtt szövetkeztek össze Beatles néven. Alakulásuk félévszázados fennállása és John Lennon halálának harmincadik évfordulója alkalmából látott napvilágot az első (!) hivatalos Beatles zenei DVD, melynek címe The Four Complete Ed Sullivan Shows featuring The Beatles. Ez exkluzív anyag, a történelmi értékű Ed Sullivan Show-beli fellépéseiket sorakoztatja fel, melyek végül 1964-ben elindították őket a világhírnév felé, s kialakult a „beatlemania” őrület.

A rajongás tovább él, sőt gazdagodhat az ereklyék számai is, mivel még tavaly decemberben az angol kulturális örökség része lett és műemléki védelem alá került a londoni Abbey Road stúdió előtt felfestett zebra, ahol fotó készült a zenészekről, amint libasorban haladnak át az úttesten az utca másik oldalára. Ez 1969-es, utolsó előtti albumuk borítójára is felkerült, ami híressé tette az egész világon a gyalogátkelőhelyet – mi több, zarándokhellyé vált. A világon egyébként nincs másik zebra, mely műemléki védettséget élvezne. Ahogyan Sir Paul McCartney fogalmazott: „Ez az igazi hab a tortán”.

Még egy hír a zenekar utóéletével kapcsolatban: Paul McCartney 1973-as klasszikus albuma, a Band On The Run újrakiadásával megkezdődött minden idők legsikeresebb dalszerzőjének archív sorozata, mely pályafutásának elmúlt negyven évében megjelent összes lényeges kiadványát felvonultatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek